ВЕБІНАР. Як оборонному замовнику правильно провести спрощену закупівлю
Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Він відповідав за все: розраховував орієнтовну вартість закупівель та безпосередньо їх здійснював, укладав прямі договори.
Нова система закупівель складається з двох рівнів:
- на першому:
- Департамент політики закупівель Міноборони. Формулюватиме профільну політику закупівель, координуватиме фінансову діяльність агенцій та розроблятиме нормативно-правові акти;
- на другому - два новостворені держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями:
- Державний оператор тилу. Закуповуватиме тилове майно для армії: харчі, амуніцію, пально-мастильні матеріали. Орієнтуватиметься на 100% постачання від українських виробників. Головні критерії – якість за стандартами НАТО та конкурентна ціна;
- Агенція оборонних закупівель.
З початку другого кварталу 2024 року закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони здійснюватимуться за новими правилами. Про це йшлося на заключному засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань визначення нових підходів до закупівлі Міністерством оборони продуктів харчування з використанням електронної системи закупівель (МРГ), створеної Урядом для напрацювання нових підходів до таких закупівель.
Темами засідання стали:
- підбиття підсумків роботи МРГ;
- обговорення нових підходів до закупівель на потреби МО, представлених Державним оператором тилу (держпідприємство Міністерства оборони України «Агенція закупівель у сфері оборони»).
Ключові підходи, які планується запровадити під час закупівель продуктів Міністерством оборони з 1 квітня наступного року:
- закупівля продуктів харчування здійснюватиметься за каталогом з 409 найменувань, але товари в ньому на етапі підготовки тендерної документації агрегуватимуться у більш ніж 25 категорій (наприклад, «м’ясні вироби»). Це відкриває широкі можливості для участі в закупівельних процедурах українських виробників;
- під час формування очікуваної вартості замовник орієнтуватиметься на дані щодо середньостатистичних цін з різних джерел, в т. ч. Держстату;
- закупівля та логістика відокремлені. Виробник, який переміг у тендері, постачатиме продукцію на розподільчі центри. Послуги доставки з цих центрів до кінцевих споживачів закуповуватимуться державою окремо;
- буде використовуватися динамічна система закупівель. Вона передбачатиме кваліфікацію учасників до початку торгів, можливість бажаючим пройти кваліфікацію протягом періоду дії кваліфікаційної рамки, приховати з метою безпеки певні дані щодо учасників;
- людиноцентричність: стандартизовані меню будуть розроблені професійними технологами (в т. ч. тими, які нині захищають країну у лавах ЗСУ). Меню враховуватиме як потреби військових у різних видах раціонів, так і специфіку задоволення потреб в якісному харчуванні в умовах бойових дій.
За результатами обговорення Міжвідомча робоча група схвалила представлені підходи.
Джерело: офіційний сайт Мінекономіки, сторінка у Facebook Міноборони