У Верховній Раді зареєстровано законопроект яким можуть надати право закупівлі деяких послуг без тендерів

Низка народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді законопроект, завдяки якому планується вивести закупівлі Нацбанком юридичних послуг із-під дії закону «Про публічні закупівлі».

⚡️ Які поняття закону зазнали змін

У Верховній Раді зареєстровано законопроект яким можуть надати право закупівлі деяких послуг без тендерів

Необхідність змін зазначається у пояснювальної записці, у який наголошується на тому, що наявна на сьогодні процедура закупівель послуг є досить тривалою та такою, що створює певні перешкоди, зокрема, під час закупівлі юридичних послуг для представництва інтересів Національного банку, в тому числі в закордонних юрисдикційних органах. Так, загалом строк здійснення закупівлі юридичних послуг з використанням процедури відкритих торгів з публікацією англійською мовою становитиме від 66 до 125 робочих днів. В середньому така процедура закупівлі проводиться за 3-4 місяці. При цьому, існують ризики визнання торгів такими, що не відбулися, через малу кількість учасників та низьку якість підготовки тендерних пропозицій.

Всі ці обставини призводять до того, що Національний банк не в змозі вчасно здійснити закупівлю відповідних юридичних послуг, що позначається на якості належного захисту його інтересів за кордоном. Тому, з метою скорочення тривалості процедури закупівлі та нівелювання ризиків «зірваних» торгів, пропонується вивести з-під дії Закону «Про публічні закупівлі» юридичні послуги, закупівля яких здійснюється Національним банком для представництва його інтересів в органах влади іноземних держав, а також які пов’язані із захистом його прав та інтересів під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ, учасником яких він є.

Законопроект № 5852 від 17.08.2021 «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України» розміщений та доступний для ознайомлення на порталі Верховної Ради.


Джерело: Проект Закону про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
4154

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді