У майбутній відбудові українці бояться корупції більше ніж війни — соцопитування

TI Ukraine оприлюднила результати соцдослідження, яке на замовлення провела дослідницька агенція Info Sapiens за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія». Опитування проводилося серед населення та представників українського бізнесу про потреби та очікування від майбутньої відбудови України
РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ

За результатами соцопитування, у питаннях відновлення країни корупцію українці, а особливо бізнес, вважають навіть більшою загрозою, ніж можливе повторення воєнних дій.

Серед головних проблем України населення та підприємці називають:

  • війну;
  • руйнування;
  • корупцію;
  • безробіття. 

Серед головних побоювань українців:

  • 73% українців та 80% представників бізнесу найбільше непокоїть повернення корупційних схем у процеси відбудови;
  • 63% громадян і 73% підприємців бояться відсутності контролю і, як наслідок, розкрадання державних коштів;
  • бізнес (45%) та населення (55%) побоюються повернення воєнних дій. 

Для того, щоб нейтралізувати головний страх українців у майбутній відбудові, тобто корупцію, потрібно забезпечити механізми контролю — так вважають 33% населення та 44% представників бізнесу. Також українці виступають «за» посилення кримінальної відповідальності за корупцію — 24% та 18% відповідно. 

Дуже серйозними проблемами країни українці називають:

  • війну (98%);
  • руйнування інфраструктури та житла (87%);
  • корупцію (77%).

Суттєвими проблемами українці вважають:

  • відсутність професіоналів у владі (61%);
  • безробіття (60%);
  • високу вартість життя;
  • низькі доходи.

І якщо населення ставить корупцію на третє місце після збройної агресії рф та її наслідків, то для бізнесу вона видається серйознішою, ніж руйнування. Представники бізнесу значущо частіше нарікають на корупцію, непрофесіоналізм у владі, несправедливість судової системи та переймаються міграцією населення і відсутністю інвестицій в економіку.

«Бізнес, як і населення України, побоюється корупції і повернення недоброчесних практик. При цьому бізнес загалом менше довіряє владі і більше розраховує на себе. Результати дослідження підкреслюють критичну значущість прозорого доступу до інформації, всебічну комунікацію, пояснення планів та того, яким чином громадяни можуть вплинути на ті чи інші етапи відбудови та залучитись на різних етапах. Це ключ до порозуміння і недопущення розчарувань», — резюмує результати соціологічного опитування заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine Анастасія Мазурок. 

Довідково

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

ТІ Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.

Джерело: офіційний сайт ТІ Ukraine

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дефектний акт — зразок

На балансі кожного замовника перебуває хоча б один основний засіб. Коли настає час ремонтувати його або списати, необхідно оформити документи. Сьогодні розглянемо дефектний акт. Коли, хто та як має його оформити? Роз’яснення, зразок та бланк для вас — у статті
68623

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Закупівля додаткових робіт

Буває, що в процесі виконання договору підряду виникає потреба у додаткових аналогічних роботах, які не передбачав початковий проєкт та які пов’язані з предметом закупівлі основного договору. Дізнайтеся, як без порушень провести таку закупівлю
521

Як запланувати та провести закупівлю ремонту доріг

Замовникам складно знайти інформацію про закупівлю поточного ремонту доріг. Тому ми зібрали ключові аспекти в одній статті. Що буде предметом закупівлі? Якими законодавчими актами керуватися, коли закуповуєте поточний ремонт доріг? На що звернути увагу, щоб не допустити помилки під час закупівлі ремонту доріг?
11898

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді