НАЗК дослідило корупційні ризики у процедурі ОМТ

Експерти НАЗК спільно з фахівцями профільних громадських організацій провели комплексне дослідження «Корупційні ризики у процедурі оцінки медичних технологій»
РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ

Питання лікування громадян, якість та доступність лікарських засобів та біологічних препаратів мають бути позбавлені корупції. Саме тому експерти НАЗК спільно з фахівцями профільних громадських організацій провели комплексне дослідження «Корупційні ризики у процедурі оцінки медичних технологій» та виокремили низку корупційних ризиків, зокрема:

  • вплив на процедуру ОМТ уповноважених органів у сфері охорони здоров’я;
  • відсутність алгоритму проведення експертиз з ОМТ та відповідальності  експертів;
  • непрозорість скороченої процедури ОМТ за ініціативи МОЗ України;
  • безапеляційність результатів ОМТ тощо.

За результатами дослідження напрацьовано та запропоновано ключовим стейкхолдерам рекомендації для зменшення та усунення корупційних ризиків.

Довідково

ОМТ – це експертиза клінічної ефективності, економічної доцільності, організаційних проблем та проблем безпеки громадян у зв’язку з застосуванням медичних технологій. Її мета – забезпечити зв’язок між науковими дослідженнями, а також ухвалення управлінських та політичних рішень шляхом надання необхідної об’єктивної, аргументованої, клінічної та економічної інформації для розуміння переваг та порівняльної цінності технологій у сфері охорони здоров’я.

Виконання функцій з проведення державної ОМТ врегульовано  постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2020 № 1300 «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій» та покладено на уповноважений орган – державне підприємство «Державний експертний центр МОЗ України».

Зазначимо, що хоча процедура державної ОМТ запроваджена в Україні лише в 2020 році, її значення для сфери охорони здоров’я є надзвичайно важливим. На основі експертних висновків та рекомендацій для відповідної схеми лікування обирається та медична технологія, що буде найбільш клінічно ефективною, безпечною та економічно доцільною, а також охопить найбільшу кількість пацієнтів. Адже, використовуючи лише ті медичні технології, що мають найвищу цінність для пацієнта та держави, можна досягти раціонального використання фінансових ресурсів.

Джерело: офіційний сайт НАЗК

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4212

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9820

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді