АТ «Укрпошта» вперше в Україні проводить тендер з урахуванням вартості життєвого циклу

Стартував проєкт з поширення використання методу оцінки вартості життєвого циклу в публічних закупівлях
image48

Моніторинг прямих договорів: дороговказ від Держаудитслужби

АТ «Укрпошта» стало першим підприємством, яке в рамках проєкту оголосило закупівлю застосовуючи цей інструмент.

Як відомо, витрати на той чи інший товар не завершуються на його купівлі. І у перспективі кількох років часом буває, що дорожчі, але якісніші товари виявляються більш вигідним придбанням. Проведення тендерів, що враховують вартість життєвого циклу — це перехід до більш ефективних закупівель, адже враховують не лише їхню ціну, а і вартість подальшої експлуатації.

Як розповіла заступник Міністра економіки України Надія Бігун, інструмент доступний замовникам вже кілька років. Втім, не набув значного поширення через низку причин, зокрема, і через незвичність механізму використання методу оцінки вартості життєвого циклу та його пристосування до конкретних потреб замовника. 

Для того щоб усунути цю перепону наразі здійснюються декілька спеціальних закупівель із використанням зазначеного інструменту й першим у цьому процесі стало АТ «Укрпошта», яке оголосило закупівлю із придбання 500 акумуляторних аварійних LED-ліхтарів потужністю не менше 2000 mAh. Очікувана вартість закупівлі — 675 тисяч гривень.

Згодом спеціальні закупівлі з використанням оцінки вартості життєвого циклу здійснять й інші учасники проєкту з поширення використання методу.

Та в Prozorro зауважили, що водночас оцінка пропозицій буде проводитися не лише на основі ціни придбання товару, а й витрат, пов’язаними з його користуванням. Тож учасники закупівлі до самої ціни за ліхтарі ще матимуть додати вартість електроенергії, яка буде витрачена для зарядки акумулятора протягом життєвого циклу — 2 років.

Як зазначила Надія Бугін, досвід, отриманий під час спеціальних закупівель в рамках проєкту з популяризації використання методу оцінки вартості життєвого циклу допоможе вдосконалити сферу публічних закупівель. Зокрема, чинну Методику визначення вартості життєвого циклу. 

«Загалом використання такого інструменту, як оцінка вартості життєвого циклу в публічних закупівлях набуває все більшої популярності в світі. Адже він дозволяє економити на лише на етапі безпосередньо закупівлі, але й впродовж усього часу використання придбаного. Метод оцінки вартості життєвого циклу дає змогу замовнику ще під час підготовки до тендеру об’єктивно оцінити майбутні витрати, пов’язані з використанням предмету закупівлі, визначитися з прийнятним для нього рівнем співвідношення «ціна-якість» та отримати в підсумку саме такий товар, який йому необхідний. Наразі ми опрацьовуємо удосконалення чинної методики оцінки та застосування інструменту в закупівлях. Переконана, що з часом використання оцінки вартості життєвого циклу в публічних закупівлях стане популярним і в Україні», - зазначила Надія Бігун.

Проєкт з поширення використання методу оцінки вартості життєвого циклу в публічних закупівлях спільно реалізують Міністерство економіки України, Команда підтримки реформ та ДП «Прозорро».

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки, фейсбук-сторінка Prozorro

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4009

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
708

Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
626

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді