Як отримати електронний лікарняний

В 2021 році були запущені електронні лікарняні, що формуються на основі електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН).
РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ

Наразі в електронній системі охорони здоров’я сформовано 15,4 млн МВТН, на основі яких видано 13,6 млн електронних лікарняних, у тому числі 6,07 млн лікарняних, що видано з початку повномасштабної війни.

МВТН має бути сформований в день звернення пацієнта, якщо згідно з висновком лікаря пацієнт має тимчасову втрату непрацездатності.

У випадку отримання МВТН за кордоном, слід звернутись до свого сімейного чи лікуючого лікаря, перебуваючи ще за кордоном, або по поверненню в Україну. На підставі наданих іноземних медичних документів з нотаріальним перекладом формується листок непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду, і таким чином можна швидше отримати гарантовані державою соціальні виплати.

У будь-якому разі мають бути надані іноземні медичні документи та їх нотаріально завірені переклади українською мовою.

Якщо виїзд за кордон зумовлений продовженням лікування і вже є відкритий МВТН для продовження строку тимчасової непрацездатності, то перебуваючи за кордоном, потрібно надіслати лікуючому лікарю іноземні медичні документи, в яких має бути зазначено строки непрацездатності. 

Якщо пацієнт хворів за кордоном (та про це є підтверджувальні медичні документи), проте не мав змоги надіслати документи лікарю з-за кордону, після повернення в Україну пацієнт протягом року (від строку лікування) може звернутися до свого сімейного лікаря для формування МВТН тими датами, що зазначені в іноземних медичних документах.

У випадках лікування за кордоном МВТН може бути сформований в таких категоріях:   

  • «Захворювання або травма загального характеру»; 
  • «Догляд за хворою дитиною»;
  • «Вагітність та пологи»;
  • «Ортопедичне протезування».

Джерело: офіційний сайт МОЗ

Ілона Тарнопольська головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
Ви щоденно стикаєтеся зі складними робочими ситуаціями. Ми ж – щоденно допомагаємо їх вирішувати. Тож заходьте в Систему, щоб швидко отримати рішення своєї ситуації

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4179

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
27

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді