Міноборони оприлюднило контракти на харчування для ЗСУ

З метою дотримання прозорості закупівель Міністерство оборони України оприлюднило у відкритому доступі додатки до договорів щодо вартості послуг з організації харчування Збройних Сил України.
Вебінар від журналу Держзакупівлі

Запис вебінару про закупівлю ліків в е-каталозі

Для дотримання прозорості закупівель та доступу до інформації та публікації  звітів щодо закупівель послуг з організації харчування ЗСУ (комплекс послуг, що включає послугу забезпечення комплектами продуктів та послугу щодо забезпечення харчуванням (одиниця виміру - послуга) за Каталогом продуктів харчування особового складу та штатних тварин військових частин, установ та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах), які зареєстровані в Державному казначействі, та по яких здійснюються поставки в 2023 році, пресслужба МОУ інформує про наступне:

20 лютого 2023 року були внесені зміни до 8 (восьми) договорів, відповідно до яких зменшено термін дій угод і, відповідно, внесені зміни до вартості послуги з організації харчування та ціни в каталозі продукції (Додаток 13.1.).

Вартість послуги з забезпечення харчування склала від 137,04 грн до 144,06 грн. Зниження цін було зумовлене зменшенням термінів контрактів, що позбавило постачальників враховувати інфляцію та інші ризики.

Ціни на продукти, які закуповує постачальник, враховують логістику.

Тобто, Міноборони закуповує не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, окрім самих продуктів, включає в себе:

  • приймання;
  • зберігання;
  • переміщення;
  • освіження запасів продовольства;
  • видача продуктів харчування;
  • облік продуктів харчування;
  • приготування страв у стаціонарних та польових умовах;
  • забезпечення технічних засобів приготування їжі паливом;
  • підтримання обʼєктів продовольчої служби (їдалень, складів), обладнання та майна в належному стані та їх технічне обслуговування;
  • відшкодування комунальних витрат та інші заходи, згідно з заявками командирів військових частин у визначених в заявках місцях.

Всі ці витрати закладено у вартість, які безпосередньо лягають на плечі кожного з постачальників без будь яких інших доплат за логістику тощо.

Зміна термінів дії угод та зміна цінових показників були здійснені після детальних консультацій з комітетами Верховної Ради України та відповідними центральними органами виконавчої влади, як крок для забезпечення безперебійного процесу харчування ЗСУ.

Міноборони Інформує, що дані закупівлі здійснювались відповідно до постанови КМУ 1026 від 26 грудня 2016 року та порядку, затвердженого наказами МОУ № 140 від 29.04.2020 та № 490 від 24.12.2020.

Також, відповідно до доручення Прем’єр-міністра України, створено Міжвідомчу робочу групу під головуванням першого віцепрем'єра України Юлії Свириденко з питань вивчення нових підходів до закупівлі Міністерством оборони продуктів харчування з використанням електронної системи закупівель, затверджену постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2023 № 93. 

У рамках роботи даної робочої групи опрацьовуються питання оновлення системи закупівлі послуг, яка має на меті збалансування дотримання секретності та публічний контроль за закупівлями для армії. 

Відповідна інформація буде публікуватись без відомостей щодо номерів військових частин, їх місце розташування та кількості особового складу.

МОУ переконане, що пропозиції робочої групи значно покращать систему харчування.

Ознайомитися з усіма додатками до договорів щодо вартості послуг з організації харчування Збройних сил України можна на офіційному сайті МОУ.

Джерело: офіційний сайт МОУ

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
73

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
174

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14237

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
5949

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді