Митний захист прав інтелектуальної власності –залучення інвестицій та ознака цивілізованого ведення бізнесу

8.11.2022 року відбулася онлайн-презентація Звіту щодо інституційної розбудови митного захисту прав інтелектуальної власності: дослідження здійснено за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» з ініціативи Міністерства фінансів України.
contract.jpg

Визначаємо очікувану вартість для поточного ремонту

Заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук зазначив: «Захист прав інтелектуальної власності – важливий елемент безпекової функції митниці. Водночас це створення умов для залучення інвестицій: до країн, які ефективно захищають інтелектуальні права, охоче приходять інвестиції та капітали. І це є одним із маркерів цивілізованого ведення бізнесу. Впевнений, що експертні рекомендації наших партнерів Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» сприятимуть розвитку захисту інтелектуальної власності на українській митниці».

Під час заходу презентовано результати аналізу виконання митними органами функції сприяння захисту прав інтелектуальної власності та рекомендації за такими напрямами як:

  • бізнес-процес та його ефективність;
  • структура, функції залучених підрозділів, бажані компетенції;
  • нова система ключових показників ефективності;
  • додаткові необхідні законодавчі зміни та ІТ рішення, рекомендації з покращення роботи аналізу ризиків.

«Поліпшення системи захисту прав інтелектуальної власності під час митних операцій на основі найкращих світових практик є важливим кроком для ефективної роботи митниці, Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» уже тривалий час надає експертну підтримку трансформаційним процесам у митних органах. Ми впевнені, що це приведе до зростання міжнародної торгівлі малих і середніх підприємств і в результаті матиме прямий позитивний ефект на швидке економічне відновлення нашої країни», – повідомила керівниця Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Олеся Залуська.

«Держмитслужба постійно аналізує реалізацію державної митної політики у сфері сприяння правовласникам у захисті майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності. Спільно з експертами USAID визначено основні вектори удосконалення діяльності з недопущення переміщення через митний кордон України контрафакту. Реалізація рекомендацій, наданих експертами, дозволить зробити потужний крок у досягненні максимальної ефективності у цьому напрямі», – підкреслив заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов.

У заході взяли участь більше 50 учасників, серед яких правовласники, науковці, представники юридичних фірм та експертних груп. Представники влади та бізнесу обговорили практичні кроки реалізації рекомендацій, представлених експертами – розробниками Звіту. Зокрема, було підкреслено необхідність продовження цифрової трансформації митниці, а також розвитку системи управління ризиками. Учасники домовилися підтримувати тісний діалог влади та бізнесу в сфері митного захисту прав інтелектуальної власності.

Довідково

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Джерело: офіційний сайт Мінфіну

 

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4220

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9826

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді