Поради від Мінагрополітики стосовно грантів на теплиці і сади

Мінагрополітики наголошує, що у поданих проєктах на закладку саду, так і на будівництво теплиці, мають бути обов’язково передбачені система зрошення та водозабір.

Чотири місяці, як діє нова Урядова програма «єРобота» і триває прийом заявок на участь у шести різних напрямах через Дію.

Мінагрополітики опрацьовує заявки за одним із них – на висадку садів (до 400 тис. грн за 1 га) і будівництво теплиць (до 7 млн грн). 

За словами першого заступника Міністра агрополітики та продовольства України Тараса Висоцького, кошти на цю програму вже передбачені на наступний рік у проєкті держбюджету. Це знімає будь-які ризики щодо закриття програми і відкриває перед аграріями горизонт планування мінімум у рік для підготовки проєктів.

Ключова вимога від Уряду – бізнес має створювати робочі місця та давати соціально економічний ефект у вигляді сплати податків. Учасником програми Уряду можуть стати юрособи та ФОП. Право власності та/або користування земельною ділянкою має бути підтверджено належними документами. Перерахування коштів наразі здійснюється через Ощадбанк.

У Мінагрополітики наголошують, що у поданих проєктах на закладку саду, так і на будівництво теплиці, повинні обов’язково передбачені система зрошення та водозабір.

«Використання провідних технологій важливе. В умовах посух, які все частіше загрожують Україні, аграрії мають убезпечити себе і свій бізнес. Адже у галузі садівництва нам важливо збільшувати кількість експортно орієнтованої продукції, яка має бути високої якості. Стосовно теплиць, то тут робимо акцент на внутрішнє виробництво. Зараз ми імпортозалежні, і маємо віходити від цього», - зазначив Тарас Висоцький.

Також важливо, що ці грантові програми не передбачають повернення державі коштів, зате однією з умов є чесна сплата податків та зборів в ході виробничої діяльності. Реалізацію проєкту по садівництву контролюватимуть на предмет цього протягом 5 років, грант на теплиці – протягом 3-х років. А в разі порушення вимог отримувачу буде відмовлено в будь-якій державній допомозі протягом найближчих 10 років.  

Як підготуватися до подачі заявки на участь у грантовій програмі?

  1. Уважно ознайомтеся з Порядком надання гранту та Наказом Мінагрополітики, яким визначено критерії оцінки проєктів про надання гранту (для розвитку садівництва та теплиць).

  2. Детально вивчіть всі умови про те, як правильно подати заявку (на садівництво та теплиці).

  3. Визначтеся з сертифікованим розробником, із яким ви разом узгодите технічне завдання на розробку проєкту. Він має розробити проєкт висадки саду чи будівництва теплиці з врахуванням усіх вимог та державних стандартів.
    На сайті Мінагрополітики опубліковано типовий проєкт зі створення теплиць, який слід використовувати при підготовці відповідного проєкту та адаптувати під конкретну земельну ділянку. Цей проєкт є універсальним, передбачає будівництво модульно-каркасної теплиці під плівкою. Термін реалізації  проєктів не має перевищувати  12 місяців із дня відкриття рахунку в банку.

  4. Підготуйте проєкти зі зрошення та передбачте водозабір – без них заявка на отримання гранту не буде погоджена.

  5. Коли всі документи будуть підготовлені, створіть власний цифровий підпис (якщо у вас його немає), адже без нього подача заявки неможлива.

Подати заявку на отримання грантів можна на порталі Дія.

Джерело: офіційний сайт Мінагрополітики

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
125

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14715

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6048

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді