Як правильно закуповувати шкільні автобуси: рекомендації від АМКУ

Єдиним нормативним документом, який регулює параметри шкільних автобусів, є національний стандарт ДСТУ 7013:2009 «Автобуси спеціалізовані для перевезення школярів. Технічні вимоги».

Як правильно закуповувати шкільні автобуси: рекомендації від АМКУ

Врахуйте нові правила організація харчування в закладах освіти та відпочинку

Але АМКУ помітили, що при даному виді закупівель замовники дуже часто встановлюють додаткові критерії до продукції, не передбачені даним стандартом. Зокрема, «Висота», «Об’єм двигуна», «Тип дверей», «Тип кузова», «Кількість кнопок для вмикання звукової сигналізації» автобуса тощо. Частина пропозиції одразу відсіюється, не підпадаючи під необхідні умови.

Тобто окремим виробникам шкільних автобусів замовники надавали конкурентні переваги.

У зв’язку з цим АМКУ надав МОН рекомендації щодо розробки відповідних типових критеріїв, аби не допустити встановлення в технічній специфікації до закупівлі шкільних автобусів вимог, не передбачених національними стандартами.

МОН має довести цю інформацію до замовників. А вони повинні врахувати її під час формування вимог до предмета закупівлі.

За матеріалами АМКУ

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Стаття 631 ЦК: застосовуємо у договорі про закупівлю у воєнний час

Замовники часто звертають увагу на положення частини 3 статті 631 ЦК, коли укладають договори про закупівлі. Проконсультуємо, коли можна застосувати цю норму у період воєнного стану, а колі — ні. Пояснимо ризики і озвучимо застереження
34806

Тендерні закупівлі в бюджетних організаціях: ключові особливості

Під час проведення публічних закупівель бюджетні організації, окрім вимог закупівельного законодавства мають дотримати ще норм бюджетного. Які особливості проведення тендерів має враховувати замовник-бюджетник, роз’яснюємо у статті.
5743

Закупівлі для протидії COVID-19: пояснюємо оcтанні зміни

Порядок закупівлі товарів та послуг, необхідних для протидії COVID-19, змінили. Тримайте напохваті експертний аналіз суті та дізнайтеся, як правильно замовникам організувати такі закупівлі під час карантину.
3900

Що має знати закупівельник про тендерні закупівлі

Вас цікавлять тендерні закупівлі в Україні? Хочете знати, що це таке та як їх проводити? Ця стаття надасть відповіді та підкаже, на що звернути увагу в законодавстві. Нумо опановувати базові знання в закупівлях.
3308

Які зміни внесли до Закону про публічні закупівлі у 2021 році

У червні 2021 було внесено чергові зміни до Закону України «Про публічні закупівлі». Зміни в законі — це завжди зміни в роботі замовників, адже штрафи за помилки точно ніхто не скасовував. На що саме впливають останні зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» — в огляді нашого експерта.
6593

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді