Корупційні ризики в закупівлях: найпоширеніші чинники

Чинники корупційного ризику — це умови та причини, що заохочують, викликають або дозволяють скоєння посадовою особою дій, які можуть призвести до вчинення корупційного правопорушення.

Національна сертифікація з публічних закупівель — 2021

Корупційні ризики в закупівлях: найпоширеніші чинники

НАЗК виділяє наступні поширені корупційні чинники:

1. Недоброчесність посадових осіб

Недоброчесна поведінка посадових осіб спотворює принципи ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища, розвитку добросовісної конкуренції, а також призводить до фінансових втрат замовника, незаконного збагачення причетних осіб, отримання товарів/робіт/послуг неналежної якості та/або за завищеною вартістю.

2. Дискреційні повноваження

Законом України «Про публічні закупівлі» визначено процедурні межі та порядок дій посадових осіб замовника під час здійснення закупівель. Водночас низка дискреційних повноважень (змога діяти за власним розсудом, тобто обирати з кількох юридично допустимих рішень те, яке вони вважають найкращим за цих обставин), зокрема, під час планування закупівель, формування тендерної документації, розгляду тендерних пропозицій створює умови для поширення корупційних практик.

3. Відсутність системи внутрішнього контролю

Поширеним чинником корупційних ризиків у сфері закупівель є відсутність у замовника комплексних політик та процедур, які передбачають розподіл функцій між структурними підрозділами для ефективного планування, організації та здійснення публічних закупівель, збереження активів органу, запобігання корупційним діям, а також виявлення їх.

За матеріалами НАЗК

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Пробні тести для уповноваженої особи

Редакція Експертус Держзакупівлі згрупувала для вас тести для уповноваженої особи в зручний онлайн тренажер. Просто зараз ви можете потренуватися відповідати на запитання, затверджені Міністерством в онлайн режимі
7642

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4454

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді