Хто проводить закупівлі за Постановою № 169

Хто проводить закупівлі за Постановою № 169

БЕЗПЛАТНИЙ ДОСТУП ДО ЖУРНАЛУ "ДЕРЖЗАКУПІВЛІ"

Законодавець визначив, що уповноважена особа – службова, посадова чи інша особа, яка:

  • є працівником замовника;
  • визначена відповідальною за організацію й проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель за Законом № 922 на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору/контракту (п. 35 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Тож уповноважена особа є відповідальною за організацію та проведення саме процедур закупівель/спрощених закупівель. Натомість закупівлі товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану відповідно до Постанови № 169 замовники проводять без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель (пп. 1 п. 1 Постанови № 169).

З цього випливає, що відповідальною особою за закупівлі, які проходитимуть відповідно до Постанови № 169, може бути будь-яка визначена замовником особа. Такої позиції дотримується Мінекономіки (лист від 09.03.2022 № 3304-04/9472-06).

Отже, відповідальну особу за закупівлі, які замовник проводить за Постановою № 169, має визначити керівник замовника. Він може це зробити окремим розпорядчим документом, наприклад наказом.

Увага

Замовник може визначати відповідальну особу тим наказом, що затверджує перелік та обсяг закупівель, які передбачає Постанова № 169.

Замовник може визначити відповідальними за закупівлі за Постановою № 169 й уповноважених осіб, які раніше проводили процедури закупівель/спрощені закупівлі. Утім багато хто х них наразі виїхав чи не в змозі працювати. Тож для того, щоб забезпечити потребу у воєнний час, замовник може визначити відповідальною за такі закупівлі будь-яку іншу особу.

До повноважень такої особи наразі можна зарахувати:

  • контроль за укладеними договорами;
  • збір інформації, що потребує оприлюднення через 20 днів з дня, коли буде припинений чи скасований воєнний стан в Україні або в окремих її місцевостях.

Така особа зобов’язана буде оприлюднити цю інформацію, якщо на момент припинення воєнного стану виконуватиме свої функції. Якщо ж ні, то замовник муситиме визначити іншу відповідальну особу і передати їй усю інформацію про такі закупівлі.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
2917

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
252

Головне у травні для закупівельника 2024

В огляді — консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у травні. Цього місяця зверніть увагу на умови закупівлі додаткових робіт, вимоги, якими перевіряти учасника після оновлень в Особливостях, та зміни, які внесли до порядку реєстрації зобов’язань в органах Казначейства
1363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді