Ринок електроенергії тепер у законі

Автор
експерт, засновник «Агентства «Консалт», тренер-практик з питань державних закупівель
Парламент 13 квітня 2017 року ухвалив Закон «Про ринок електричної енергії України». Чи доведеться замовникам проводити відкриті торги на закупівлю електричної енергії?

Закон «Про ринок електричної енергії України»* (далі — Закон про електроенергію) впроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні розділення компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

* На момент написання коментаря Закон про електроенергію ще не підписав Президент. Після його підписання очікуйте детальний коментар від фахівця у наступних номерах журналу «Держзакупівлі». (Прим. ред.)

Нагадаємо, що Україна, підписавши угоду про членство в Енергетичному Співтоваристві, зобов’язалася з 1 січня 2015 року застосовувати правила Третього енергетичного пакета Європейського Союзу. Закон про електроенергію спрямований на виконання зобов’язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Також він має імплементувати акти законодавства Енергетичного Співтовариства у сфері енергетики.

Для початку розглянемо головні поняття, які запроваджує новий закон.

Електрична енергія — енергія, що виробляється на об’єктах електроенергетики і є товарною продукцією, призначеною для купівлі-продажу.
(п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону про електроенергію)
Електропостачальник — суб’єкт господарювання, який здійснює продаж електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу.
(п. 26 ч. 1 ст. 1 Закону про електроенергію)
Постачання електричної енергії — продаж, включаючи перепродаж, електричної енергії.
(п. 64 ч. 1 ст. 1 Закону про електроенергію)

Із прийняттям Закону про електроенергію замовників турбує, чи потрібно буде їм проводити відкриті торги на закупівлю електричної енергії. Далі — коротко про головне у цьому питанні.

Так, електричну енергію постачають за нерегульованими ринковими цінами (ч. 2 с. 56 Закону про електроенергію). Договір постачання електричної енергії споживачеві укладають електропостачальник та споживач. Він передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем одним електропостачальником.

Також у Законі про електроенергію чітко визначено й те, що господарську діяльність із виробництва, передачі, розподілу, постачання електричної енергії споживачеві провадять за умови отримання відповідної ліцензії.

Замовнику слід зважати, що ліцензії на здійснення господарської діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом анулюються не пізніше ніж через 18 місяців з моменту оприлюднення Закону про електроенергію (п. 13 Перехідних положень). До анулювання зазначених ліцензій діяльність з розподілу та постачання здійснюють на підставі чинних ліцензій, що були видані до дня введення в дію цього Закону.

З 28 липня 2015 року господарська діяльність з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом ліцензуванню не підлягає.
При цьому відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII у разі скасування ліцензування виду господарської діяльності орган ліцензування втрачає повноваження органу ліцензування, а ліцензії, видані на цей вид діяльності, вважаються недійсними.
(лист НКРЕКП від 30.11.2015 № 12914/28/61-15).

Підсумуємо:

  • Закон про електроенергію заклав правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах шляхом відкритих торгів;
  • до прийняття відповідних нормативно-правових актів на виконання Закону про електроенергію замовники мають закуповувати електричну енергію лише у постачальників, які мають чинні ліцензії на постачання електроенергії за регульованим тарифом («Обленерго»), через переговорну процедуру закупівлі, керуючись пунктом 2 частини 2 статті 35 Закону про публічні закупівлі.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді