Вимагаємо довідку з ТПП про ціну газу: чи не дискримінація

Автор
експерт, консультант з питань публічних закупівель, керівник проекту ProTenders.World, Київ
Організація є замовником згідно із Законом про публічні закупівлі. Чи може вона вимагати в учасника процедури закупівлі довідку з Торгово-промислової палати України про ціну товару на внутрішньому ринку України? Чи не буде це вважатися дискримінацією учасника? Предмет закупівлі — природний газ

Вимагати довідку з Торгово-промислової палати можна, і така вимога не буде дискримінаційною. Обгрунтуємо.

Довідки — без привілеїв

Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ(далі — Закон № 922) прямо не забороняє вимагати будь-яку додаткову інформацію від учасника торгів, якщо такі вимоги не обмежують конкуренцію та не призводять до дискримінації учасників (ч. 4 ст. 22 Закону № 922).

Торгово-промислова палата України функціонує відповідно до Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997 № 671/97-ВР. Одне із основних її завдань — надавати довідково-інформаційні послуги, основні відомості, що не є комерційною таємницею, про діяльність, зокрема, українських підприємців.

Довідки про ціну товару на внутрішньому ринку України учасники торгів отримують на загальних засадах, і це не обмежує конкуренцію й не ставить когось із них в привілейоване становище.

Але! Послуги з надання цих довідок Торгово-промисловою палатою України (або ж її територіальними представництвами) є платними та потребують певного процедурного строку для їх видання. Оскільки їх вартість зіставна, а інколи й перевищує вартість участі в торгах (ціна довідки близько 2000 грн), таке збільшення витрат на участь у тендері може зменшити кількість учасників.

Інформація про ціни на природний газ — від Нафтогазу

Тим, хто має справу із закупівлею газу, важливо знати і ось що. З 1 жовтня 2015 року введено в дію Закон України «Про ринок природного газу» від 09.04.2015 № 329-VIII. Частина 1 статті 11 цього Закону встановлює: щоб забезпечити загальносуспільні інтереси у процесі функціонування ринку природного газу, на суб’єктів ринку природного газу у виняткових випадках та на визначений строк можуть покладати спеціальні обов’язки в обсязі та на умовах, визначених КМУ.

З 1 квітня 2017 року набрало чинності Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затверджене постановою КМУ від 22.03.2017 № 187. Ним на період з 1 квітня 2017 року по 1 квітня 2018 року на НАК «Нафтогаз України» покладено обов’язок продавати/постачати природний газ для споживачів, за цінами та на умовах, визначених цим Положенням. Тому НАК «Нафтогаз України» оприлюднює ціни на природний газ для різних категорій споживачів на власному порталі.

Документи, що не передбачені законодавством для учасників — юридичних, фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб — підприємців, не подаються ними у складі тендерної пропозиції та не вимагаються під час проведення переговорів з учасником (у разі застосування переговорної процедури закупівлі).

Відсутність документів, що не передбачені законодавством для учасників — юридичних, фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб — підприємців, у складі тендерної пропозиції не може бути підставою для її відхилення замовником.

(ч. 4 ст. 16 Закону № 922)



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді