Нові нормативно-правові акти та зміни в законодавстві за липень 2024 року, на які варто зважати замовнику

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
Підсумовуємо законодавчі нововведення липня. Переконайтеся, що нічого не пропустили!

Дата набрання чинності

Суть змін

Підстава

Не набрав чинності

Оновили Перелік ТОТ і бойових дій

Мінреінтеграції внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік).

Зміни стосуються територіальних громад Донецької та Харківської областей

Наказ Мінреінтеграції «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 18.07.2024 № 204

Не набрав чинності

КМУ схвалив Технічний регламент щодо безпечності хімічної продукції

КМУ схвалив Технічний регламент щодо безпечності хімічної продукції (далі — Технічний регламент). Цей документ імплементує норми європейського Регламенту REACH та відіграватиме важливу роль для побудови національної системи управління хімічною продукцією за європейськими стандартами.

Мета ухвалення Технічного регламенту — забезпечити високий рівень захисту здоров’я людей та довкілля від потенційних ризиків, пов’язаних із хімічними речовинами, і водночас сприяти вільному обігу цих речовин.

Документ спрямований на збір інформації про властивості та безпечне використання хімічних речовин. Ключова вимога— обов’язкова реєстрація всіх хімічних речовин, що виробляються, імпортуються та надаються на ринку в Україні в обсягах понад одну тонну на рік.

Реєстрація забезпечує створення бази даних, яка містить інформацію про властивості, ризики та безпечне використання хімічних речовин. Ця інформація надходитиме до Міндовкілля, яке оцінюватиме ризики й розроблятиме заходи з управління цими ризиками.

Норми Технічного регламенту застосовуватимуться не лише до тих хімічних речовин, що використовуються в промислових процесах, а й до тих, що використовуються у повсякденному житті: у засобах для чищення, фарбах, а також у одязі, меблях та електроприладах.

У довгостроковій перспективі найбільш небезпечні хімічні речовини мають бути замінені безпечнішими

Постанова КМУ «Про затвердження Технічного регламенту щодо безпечності хімічної продукції» від 23.07.2024 № 847

01.08.2024

Скасували Статистичний класифікатор територіальних одиниць України

З 01.08.2024 скасують НК 028:2022 «Статистичний класифікатор територіальних одиниць України», затверджений наказом Мінекономіки від 25.05.2022 № 1381 (далі — НК 028:2022).

24 липня Мінекономіки опублікувало наказ про скасування НК 028:2022.

НК 028:2022 входить до Переліку документації, необхідної для проведення державних статистичних спостережень, затвердженого наказом Держстату від 08.11.2023 № 310

Наказ Мінекономіки «Про скасування національного класифікатора НК 028:2022» від 23.07.2024 № 18002

30.07.2024

Зміни до порядку визначення територій відновлення

КМУ змінив Порядок визначення територій відновлення.

Відтак територіальні громади відноситимуть до територій відновлення за новими критеріями. А саме тоді, коли вони відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

• на їхній території велися бойові дії;

• їхня територія або її частина була тимчасово окупована;

• на території наявні руйнування об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, об’єктів житлового фонду внаслідок ведення бойових дій та/або обстрілів;

• на їхній території відбувається різке зниження рівня соціально-економічного розвитку та значне переміщення населення до інших регіонів та/або іноземних держав з такими показниками:

кількість осіб, що вибули з громади та зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи, становить понад 10% загальної чисельності її населення станом на 01.01.2022;

зменшення обсягу надходжень від сплати податків та зборів до загального фонду місцевого бюджету за попередній рік порівняно з 2021 роком (без урахування міжбюджетних трансфертів та ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами до місцевих бюджетів) становить не менш як 30%

Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку визначення територій відновлення» від 25.07.2024 № 858

27.07.2024

КМУ розширив перелік об’єктів, яким гарантується пріоритетне електропостачання

КМУ вніс зміни до Порядку визначення та застосування граничних величин споживання електричної потужності, затвердженого постановою КМУ від 24.05.2024 № 600.

Відтак унормували, що до переліку критично важливих об’єктів, яким повинно бути забезпечено пріоритетне електропостачання відповідно до встановленого мінімального навантаження, відносяться об’єкти споживача, а саме:

– об’єкти критичної інфраструктури, включені до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, з приєднаною потужністю не менше 100 кВт;

– населені пункти, які розташовані в 20-кілометровій зоні вздовж державного кордону з республікою білорусь, російською федерацією, та/або населені пункти, які розташовані в 20-кілометровій зоні вздовж територій проведення активних бойових дій.

Переліки готуються та затверджуються обласними, Київською міською держадміністраціями (військовими адміністраціями) із зазначенням щодо кожного об’єкта в переліку його найменування, місцезнаходження, за яким здійснюється відбір потужності, обґрунтування необхідності забезпечення пріоритетного електропостачання, мінімального навантаження об’єкта в періоди з 00 годин 00 хвилин до 6-ї години 59 хвилин та із 7-ї години 00 хвилин до 23-ї години 59 хвилин (МВт), найменування оператора системи передачі та оператора систем розподілу, до мереж якого приєднано зазначений об’єкт

Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку визначення та застосування граничних величин споживання електричної потужності» від 25.07.2024 № 856

27.07.2024

Ввезення електрогенераторного та іншого обладнання без мита та ПДВ: закони набрали чинності

З 27 липня звільняють від оподаткування ввізним митом та ПДВ товари, які сприяють відновленню енергетичної інфраструктури України, та інші категорії товарів.

Із 00:00 год 27 липня, набрали чинності Закони України від 16.07.2024 № 3853-IX та № 3854-IX. 

Зокрема, Закони передбачають можливість застосування звільнення від сплати мита та ПДВ при ввезенні в Україну обладнання для енергетики:

електрогенераторного обладнання;

обладнання для вітро- та сонячної генерації;

акумуляторів (крім акумуляторів малої потужності).

Також у переліку товарів, які звільняються від сплати митних платежів при імпорті, зазначили обладнання для виготовлення засобів протидії технічним розвідкам та/або ремонту машин механізованого розмінування.

Зокрема, звільнили від оподаткування «тактичні навушники спеціального військового призначення, які класифікуються у товарній підкатегорії 8518 30 00 90 згідно з УКТ ЗЕД».

Також пільги поширюють на таке важливе оборонне обладнання, як засоби радіоелектронної боротьби. Без сплати митних платежів імпортуватимуть в Україну для потреб оборони не лише антидронові рушниці, але й інші «радіоелектронні засоби виявлення та протидії безпілотним літальним апаратам, що класифікуються у товарній позиції 8543 згідно з УКТ ЗЕД».

Передбачили й пільгове ввезення в Україну комплектуючих для організації власного виробництва та ремонту в Україні машин механізованого розмінування, що класифікують у товарних позиціях 8427, 8430, 8479 згідно з УКТ ЗЕД, а також для виготовлення підприємствами України активних засобів протидії технічним розвідкам, що класифікують у товарних позиціях 8517, 8525, 8543 згідно з УКТ ЗЕД.

Окрім того, прийнятими законодавчими змінами під пільгове ввезення в Україну підпадають такі важливі для населення товари як:

електрогенератори;

інвертори;

літій-іонні акумулятори та зарядні станції на їх основі;

сонячні панелі для ремонту та/або заміни від пошкоджень і розширення потужності діючих сонячних електростанцій

Закони України від 16.07.2024 № 3853-IX та № 3854-IX

16.07.2024

Оновили Перелік ТОТ і територій бойових дій

Мінреінтеграції внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік).

Зміни стосуються стосується територіальних громад Донецької області

Наказ Мінреінтеграції «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 25.06.2024 № 170

12.07.2024

КМУ визначив, як фіксуватимуть пошкодження будівель та споруд, зумовлені агресією російської федерації

КМУ вніс зміни до Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд, затвердженого постановою КМУ від 19.04.2022 № 473 (далі — Порядок № 473).

Відтак виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, військадміністрації, органи управління та сили цивільного захисту застосовуватимуть Порядок № 473 для того, щоб зафіксувати пошкодження будівель та споруд, зумовлені збройною агресією російської федерації:

на території України, крім територій активних бойових дій та тимчасово окупованих, — щодо будівель та споруд приватної та комунальної форми власності в рамках виконання невідкладних робіт з обстеження пошкоджених об’єктів;

на територіях активних бойових дій, на територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, — щодо будівель та споруд, які за результатами візуального огляду мають значні пошкодження, є непридатними для використання за цільовим призначенням і не можуть бути відновлені шляхом ремонту, зокрема капітального ремонту, або реконструкції.

За Порядоком № 473 також можна фіксувати пошкодження будівель і споруд державної форми власності.

Виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, а в разі їх відсутності — військадміністрація (далі — уповноважений орган) може прийняти рішення щодо проведення обстеження знищених об’єктів на територіях активних бойових дій, якщо:

відсутня безпосередня загроза життю та здоров’ю людей під час виконання обстеження, зумовленою воєнними (бойовими) діями;

є можливість дотримати заходів, передбачених пунктом 8 Порядку № 473. Зокрема, провести обстеження (розмінування), виконати піротехнічні роботи, виконати роботи з первинного демонтажу та пошуку постраждалих.

Рішення про проведення обстеження знищених об’єктів ухвалює уповноважений орган на підставі пропозицій комісії, утвореної відповідно пункту 8-1 Порядку № 473. Таке рішення повинне містити інформацію про вид обстеження — комісійне або технічне. План робіт не складають

Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд» від 09.07.2024 № 806

12.07.2024

Змінили перелік засобів навчання та обладнання для шкіл

МОН затвердило зміни до таблиці 1 Типового переліку засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

Новий перелік обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» у закладах освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти включає:

обладнання загального призначення (меблі, пристосування);

засоби навчання (спеціалізоване навчальне обладнання та обладнання тренажу, прилади, спорядження, моделі (макети), матеріали (перев’язувальні), інструменти і пристосування, навчально-наочні друковані та електронні засоби;

комп’ютерний симулятор управління дронами (програмне забезпечення, набір для демонстрацій польотів)

Наказ МОН «Про затвердження Зміни до таблиці 1 Типового переліку засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти» від 26.06.2024 № 919

10.07.2024

Затвердили вимоги до надавачів послуг е-ідентифікації та електронних довірчих послуг

КМУ ухвалив постанову, яка визначає організаційно-методологічні, технічні й технологічні умови для надавачів послуг е-ідентифікації та е-довірчих послуг, а також порядок їх перевірки.

Відтепер надавачі послуг е-ідентифікації та кваліфіковані надавачі е-довірчих послуг матимуть чіткі вимоги до надання послуг, до своїх працівників, а також вимоги з безпеки та захисту інформації.

Відповідно до Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» затвердили:

вимоги до надавачів послуг електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг;

Порядок інформування контролюючого органу та користувачів послуг електронної ідентифікації, користувачів електронних довірчих послуг про порушення конфіденційності та/або цілісності інформації;

Порядок перевірки інформації про осіб, яким видаються засоби електронної ідентифікації або кваліфіковані сертифікати відкритих ключів з використанням відомостей інформаційних систем та публічних електронних реєстрів;

Порядок використання псевдонімів фізичними особами, які є користувачами послуг електронної ідентифікації або електронних довірчих послуг;

Порядок проведення перевірки цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи чи фізичної особи - підприємця під час надання електронних довірчих послуг.

Ухвалені зміни:

пришвидшать підтвердження даних користувачів за допомогою реєстрів для надання та отримання послуг;

дозволять реєструвати користувачів засобів електронної ідентифікації;

створять умови для отримання засобів е-ідентифікації з відповідними рівнями довіри;

актуалізують перелік гармонізованих стандартів.

Також визнали такими, що втратили чинність, постанови КМУ «Про затвердження вимог у сфері електронних довірчих послуг та Порядку перевірки дотримання вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг» від 07.11.2018 № 992 та  Деякі питання здійснення ідентифікації у сфері електронних довірчих послуг» від 04.04.2023 № 298

Постанова КМУ «Деякі питання електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг» від 28.06.2024 № 764

09.07.2024

Нові зміни до Особливостей: коли ще можна закуповувати без відкритих торгів

05.07.2024 КМУ вніс чергові зміни до Особливостей — дозволив проводити окремі закупівлі без відкритих торгів.

Замовники зможуть проводити закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування процедури відкритих торгів, якщо:

1) проводять заходи, спрямовані на забезпечення захисту об’єктів підприємств, установ та організацій електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового, нафтогазового комплексів та об’єктів критичної інфраструктури підсектору залізничного транспорту сектору транспорту і пошти;

2) проводять ремонт та відновлення техніки на виконання договору про спільну діяльність, стороною якого виступає Укрзалізниця;

3) забезпечують будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, виконання мобілізаційних завдань, заходів, пов’язаних із підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, виконання договорів, що містять інформацію з обмеженим доступом, якщо така закупівля здійснюється для потреб ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів на їх обґрунтований запит з подальшою передачею таких товарів, робіт і послуг на облік запитувача

Більше про зміни читайте у коментарі >>

Постанова КМУ «Про внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 05.07.2024 № 782

09.07.2024

Виділили кошти для відновлення автодоріг, які використовують для потреб оборони

КМУ прийняв рішення виділити для відновлення автодоріг загального користування місцевого значення, які використовують для потреб ЗСУ, кошти з резервного фонду державного бюджету обласним держадміністраціям — для обласних військадміністрацій.

Обласні держадміністрації, щоб відновити дорожнє покриття та земельне полотно, мають спрямувати кошти резервного фонду держбюджету лише на:

роботи з поточного ремонту;

експлуатаційне утримання зруйнованих/пошкоджених автодоріг загального користування місцевого значення, які використовують для перевезення військових та гуманітарних вантажів як евакуаційні маршрути на прифронтових територіях.

Обласні держадміністрації затвердять:

за погодженням з Міноборони, МОЗ, Мінінфраструктури — перелік автодоріг чи окремих ділянок автодоріг загального користування місцевого значення, які підлягають відновленню;

за погодженням з Міноборони, Мінінфраструктури, Мінекономіки та Мінфіном — перелік витрат на ремонт та утримання зруйнованих/пошкоджених доріг

Постанова КМУ «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для здійснення заходів, пов’язаних з відновленням автомобільних доріг загального користування місцевого значення» від 02.07.2024 № 777

05.07.2024

Додаткова риска у розпорядчих документах — зміни до Типової інструкції з діловодства

КМУ вніс зміни до Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади.

Відтак у кінці під текстом додатка нормативно-правового характеру, зокрема положення, інструкції, правила, порядку, який затверджується розпорядчим документом, проставляється:

• риска, що свідчить про його закінчення, або

• підпис керівника структурного підрозділу установи.

Зміна має спростити порядок підготовки додатків нормативно-правового характеру, що затверджуються розпорядчим документом

Постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 46 Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади» від 28.06.2024 № 750

04.07.2024

Змінили умови доступу до інформації про плани робіт з відновлення будівель та споруд

КМУ вніс зміни до Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд, затвердженого постановою від 19.04.2022 № 473.

Тепер обмежувати доступ до інформації про план робіт буде уповноважений орган, який є розпорядником цієї інформації, з урахуванням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Також виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, а в разі їх відсутності — військові адміністрації населених пунктів мають привести інформацію, розміщену на їхніх офіційних вебсайтах, у відповідність із затвердженою постановою у частині неоприлюднення планів робіт з обстеження

постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 6 Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд» від 28.06.2024 № 753

03.07.2024

КМУ оновив перелік предметів та порядок оборонних закупівель БПЛА та засобів РЕБ

КМУ вніс зміни до Порядку реалізації експериментального проекту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва, затвердженого постановою КМУ від 24.03.2023 № 256 (далі — Порядок № 256).

До переліку закупівель додали активні засоби протидії технічним розвідкам, які включають технічні пристрої, які створюють фізичні поля, сигнали або речовини для ускладнення добування інформації з обмеженим доступом про об'єкти протидії.

Заінтересований держзамовник у зверненні про здійснення закупівель безпілотних систем або засобів радіоелектронної боротьби (їх складових частин) тепер має право зазначити інформацію про тактико-технічні характеристики безпілотної системи або засобів радіоелектронної боротьби.

Крім документів, що передбачені Особливостями № 1275, до заявок для участі в кваліфікаційному відборі кандидати додають акт про проведення спільних відомчих випробувань з позитивним висновком за затвердженою формою або документ, що підтверджує допуск до експлуатації безпілотної системи.

Переможець запиту пропозиції у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти державний контракт (договір), повинен подати держзамовнику у сфері оборони документи, передбачені Порядком № 256, та укласти державний контракт (договір).

Також перелік документів, що необхідно подати під час кваліфікаційного відбору.

Зміни внесли, щоб підвищити ефективність та прозорість оборонних закупівель шляхом застосування інструментів електронних закупівель і щоб підвищити рівень забезпечення безпеки даних про виробників безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва

Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2023 р. № 256» від 02.07.2024 № 769

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді