Нові правила звітування про закупівлі в умовах воєнного стану

Автор
експерт, заступниця директорки департаменту регулювання публічних закупівель — начальниця відділу професіоналізації сфери публічних закупівель Мінекономіки
Нові правила звітування про закупівлі 2022 під час воєнного стану спеціально для платформи "Держзакупівлі" пояснює заступник директора департаменту регулювання публічних закупівель — начальниця відділу професіоналізації сфери публічних закупівель Мінекономіки.

У час закупівельних змін важко зорієнтуватися в законодавчих нормах, які потрібно застосовувати. Допоможемо не схибити, коли звітуєте про закупівлі, для яких не використовували ЕСЗ.

Зміни у порядку звітування передбачив Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» від 16.08.2022 № 2526-IX (далі — Закон № 2526).

Закон № 2526 доповнив розділ X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922 пунктом 3-8, який під час періоду дії правового режиму воєнного стану запроваджує обов’язок звітувати про закупівлі у разі, якщо замовник проводить такі закупівлі:

  • поза ЕСЗ;
  • на суму, яка дорівнює або перевищує 50 тис грн.

У такій ситуації прозвітувати про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, необхідно не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Нова законодавча вимога щодо звітування чинна з 10 вересня 2022 року. Розберемо, про що в ній йдеться.

Як звітувати про закупівлю 2022

На сьогодні є окремі підстави, коли замовник відповідно до вимог нормативно-правових актів може не використовувати ЕСЗ, навіть якщо сума закупівель перевищує 50 тис. грн.

Діють наразі певні постанови й розпорядження КМУ, які дають змогу замовнику в певних випадках проводити закупівлі на суму понад 50 тис. грн поза ЕСЗ.

Однак тепер є необхідність прозвітувати про закупівлі, для яких замовники не використовували ЕСЗ, у 10-денний термін з дня, коли сторони уклали договір.

Тим замовникам, які укладатимуть договори поза ЕСЗ на суму 50 тис. грн і більше, потрібно дотримувати вимог пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві і перехідні положення» Закону № 922. Тобто нововведень, які запровадив Закон № 2526.

image45

Як звітувати за Особливостями, що передбаченні Законом № 2526

Нові правила звітування про закупівлі 2022 в умовах воєнного стану - Резюмуємо

Якщо говорити про правовий режим воєнного стану і воєнний стан, який запроваджений в Україні у зв’язку із військовою агресією рф, то допоки КМУ не прийме Особливостей і вони не наберуть чинності, замовники проводять закупівлі відповідно до норм Закону № 922, або нормативно-правового акта, який передбачає для такого замовника певні механізми проведення закупівель. Зокрема й без використання процедур закупівель. І у зв’язку зі змінами, які набули чинності в Законі № 922, якщо замовник під час закупівлі не використовує ЕСЗ, він має прозвітувати про закупівлю на суму 50 тисяч грн і більше в ЕСЗ у строк, запроваджений Законом № 2526.

Обрати ▶

 



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді