Договори про закупівлю, укладені за Постановою № 169

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Чим керуватися замовнику, який укладає договір за Постановою № 169? На який строк такий договір укладати? Коли можна продовжити дію договору? Що врахувати, аби мати змогу розірвати договір? Чи можна застосувати статтю 631 ЦК? Дамо відповіді на ці та інші запитання

У період дії воєнного стану замовник може укладати прямі договори про закупівлю за умовами постанови КМУ «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169 (далі — Постанова № 169). Вона дозволяє в умовах воєнного стану закупівлі товарів, робіт, послуг без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель.

До відома! Переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг за Постановою № 169 визначають своїми рішеннями замовники/державні замовники, що проводять такі закупівлі. Тобто будь-яку потребу та обсяг закупівлі замовник визначає самостійно. На цьому наголошує Мінекономіки (див. відповідь на е-запит № 212/2022)

Важлива умова закупівель за Постановою № 169 — замовник має дотримати принципів закупівель, коли укладає договір.

Чим керуватися, коли укладаєте такий договір, та що врахувати в його умовах — пояснимо докладно.

Зміст договору

Господарські договори слід укладати відповідно до Цивільного та Господарського кодексів України.

Зміст договору становлять:

  • умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними;
  • умови, які є обов’язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ч. 1 ст. 628 ЦК).

Увага: Договір — обов’язковий для виконання сторонами (ч. 1 ст. 629 ЦК)

Строк дії договору про закупівлю у час війни

Строком договору є час, протягом якого сторони можуть реалізувати свої права і виконати свої обов’язки відповідно до договору (ч. 1 ст. 631 ЦК).

Увага: строк дії господарського договору — час, упродовж якого існують господарські зобов'язання сторін, що виникли на основі цього договору (ч. 7 ст. 180 ГК).

Строк дії договорів про закупівлю, укладених за Постановою № 169, положення цього документа не обмежують.

Воєнний стан в Україні введений із 24.02.2022 відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Надалі його дію продовжили до 24.04.2022 Указом Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 14.03.2022 № 133/2022.

Зважайте й на ймовірність продовження строку дії воєнного стану.

З огляду на положення Указу Президента, Конституції України, Постанови № 169 строк дії договору та виконання зобов’язань за ним під час воєнного стану може охоплювати саме період дії воєнного стану.

Тому в умовах договору щодо строку його дії варто передбачати можливість продовження строку дії договору, якщо в Україні продовжать період воєнного стану.

Договір про закупівлю: виконання зобовязань

У разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, які встановлює договір або закон, зокрема припинення зобов’язання внаслідок односторонньої відмови від зобов’язання, якщо це встановлює договір або закон, або розірвання договору (п. 1 ч. 1 ст. 611 ЦК).

Тож якщо договір не припинив дію і зобов’язання, які взяли сторони, не задоволені, такі зобов’язання слід виконувати відповідно до умов договору та з дотриманням законодавства в цілому.

Якщо учасник в умовах воєнного часу не виконує зобов’язань за договором, замовнику варто проаналізувати умови договору щодо його розірвання. Також слід урахувати положення договору щодо застосування форс-мажорних обставин.

Докладніше ►►►



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді