Як звернутися до профспілки і в умовах воєнного стану отримати кошти на передплату

Автор
керівник групи експертів із бюджетного обліку
Казначейство в умовах воєнного стану оплачує лише першочергові видатки. Тому установи не можуть придбати потрібне, зокрема й оплатити професійні видання для своїх працівників. Пропонуємо дієвий спосіб – отримати кошти на передплату від профспілки. Як діяти – пояснимо докладно

Війна випробовує на міцність не лише людей, а й фінансову систему країни. Нині фінансове становище бюджетних установ залежить від того, чи своєчасно і в повному обсязі надійдуть асигнування з бюджету. Та й Казначейство в умовах воєнного стану здебільшого оплачує лише першочергові видатки.

Утім наслідком роботи без професійної підтримки є невтішні результати заходів контролю. Підтвердження цьому знаходимо у звітах Держаудитслужби, висновках з моніторингу процедур закупівель, рішеннях органу оскарження, судовій практиці за позовами прокуратури. Завершується все це звільненнями посадових осіб, чималими штрафами та притягненням до кримінальної відповідальності.

Де знайти кошти, які можна було б спрямувати на організацію основної діяльності та забезпечити постійну професійну підтримку працівникам? Окремі бюджетні установи можуть отримувати додаткові кошти, скажімо, надавати платні послуги, отримувати благодійні внески, гранти та дарунки. А що робити тим, хто не має власних надходжень або у воєнний час не може надавати платні послуги?

Безвихідних ситуацій не буває. Маємо для вас готове рішення.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Де знайти додаткові кошти

Для того щоб передплатити періодичні видання, зверніться за допомогою до соціального партнера — профспілкової організації.

Звичайно, якщо профспілкова організація вашої установи ніколи не виділяла кошти на передплату, голова профкому може вам відмовити. Наприклад, скаже: «Ми ніколи не передплачували професійних періодичних видань».

Не опускайте руки, адже «ніколи не передплачували» і «не можна передплачувати» — різні формулювання.

Якщо уточните у голови профкому, чим він керується, коли відмовляє, обґрунтованої відповіді не отримаєте. Не передплачували, бо ніхто ніколи не звертався з таким проханням.

Гроші у профспілки є. Працівники установи отримують зарплату, адже це захищені видатки. Тож до профспілки щомісяця надходять внески.

Щоб профспілка виділила кошти, жоден дозвіл не потрібен. Важливо мати лише рішення профспілкового комітету. А до складу профспілкового комітету входять працівники вашої ж установи, які підпорядковані керівнику і дослухаються до його думки.

Тобто керівник установи може вплинути на рішення профспілки.

Та й сума на передплату — не такі вже й великі гроші для профспілки, якщо зважати, що передплату проводять для захисту інтересів всіх працівників установи.

Може бути, що саме тепер у вашої профспілки не вистачає коштів, наприклад їх спрямували на матеріальну допомогу. Якщо голова профкому обіцяє виділити кошти на передплату згодом, оформте гарантійний лист. Зателефонуйте до редакції за номером 0 800 212 012, і вам підкажуть, як скористатися цим способом передплати.

Як звернутися до профспілки і в умовах воєнного стану отримати кошти на передплатуЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Передплатою коштом профспілки можуть скористатися й ті установи, у яких є кошти, але установа вищого рівня не дає дозволу на передплату. То чому ж ви маєте звернутися саме до профспілки і що зробити, аби вам не відмовили?

Які функції профспілки

Профспілка є майже в усіх бюджетних установах. Це громадська організація. Її члени добровільно перераховують внески і можуть не тільки претендувати на захист своїх трудових прав та інтересів, а й отримувати різні профспілкові виплати. Наприклад, премії до ювілейних дат, допомогу у зв’язку зі складними життєвими ситуаціями, подарунки до свят, кошти на святкування або екскурсії.

У профспілок найбільше прав серед інших об’єднань громадян. Держава визнає профспілки повноважними представниками працівників, які захищають їхні права та інтереси. У своїй діяльності профспілки не залежать від органів державної влади та місцевого самоврядування. Вони їм не підзвітні і не підпорядковані.

Якщо в кошторисі вашої установи немає коштів на передплату професійного видання, що допомагає в роботі та застерігає від порушень, за які можуть оштрафувати посадових осіб — членів профспілки штрафи, радимо звернутися до голови профспілки. Адже один з важливих обов’язків цієї організації — захистити інтереси своїх членів. А в зоні ризику майже всі працівники установи: керівник установи, заступники керівника, начальники структурних підрозділів, матеріально відповідальні особи, закупівельники, економісти, юристи.

З якими аргументами йти до голови профкому, щоб він зрозумів, кого потрібно захищати і як?

Хто в зоні ризику

Закупівельнику в умовах неузгодженого законодавства без допомоги кваліфікованих експертів не обійтися. Якщо він не знатиме законодавчих новацій, не читатиме роз’яснень досвідчених експертів, а користуватиметься неперевіреною інформацією з інтернету, він може витратити бюджетні кошти не ефективно та з порушеннями. У підсумку установа не отримає потрібне, а отже, постраждають не лише керівник установи, а й усі працівники.

Скажімо, у такому випадку, установі можуть зменшити асигнування за незахищеними видатками. Тож навіть придбати папір та інші канцтовари ви не зможете. А про нові меблі чи оргтехніку, доведеться зовсім забути.

Як звернутися до профспілки і в умовах воєнного стану отримати кошти на передплатуЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Закупівельник має керуватися в роботі перевіреними порадами. А висновки аудиторів, рішення органу оскарження, судову практику мають пояснювати досвідчені експерти, аби закупівельник розумів, коли може допустити порушення, а також міг обгрунтувати свої дії та відстояти свої інтереси. Щоб не робити власних помилок, варто попрацювати над помилками колег.

Наведіть голові профкому приклади, як закупівельників та керівників установ штрафують за порушення закупівельного законодавтсва, і суми штрафів сягають від 1700 до 170 000 грн. Як керівників звільняють з роботи і навіть відкривають кримінальні справи. Причина — вони не знали чи неправильно зрозуміли норми законодавства або просто не витримали тиску аудитора, хоч і були праві.

Які аргументи наводити профспілці

Професійні періодичні видання обстоюють інтереси працівників, зокрема закупівельників та юристів. І в профспілки є всі підстави виділити кошти на передплату. Члени профспілки також не відмовляться бути захищеними. Адже за наслідками заходів контролю штрафують посадових осіб установи та застосовують заходи впливу: зупинення операцій з бюджетними коштами, зменшення кошторису установи. А фінансування установи — це інтереси всіх працівників. Приклади ми вже наводили.

Як звернутися до профспілки і в умовах воєнного стану отримати кошти на передплатуЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Перш ніж звернутися до голови профспілки, поговоріть з керівником установи, щоб заручитися його підтримкою. Йому точно не відмовлять.

Керівник установи має навести голові профкому аргументи, чому необхідно передплатити професійні видання для працівників, та попросити його виділити кошти.

Як переконати керівника

Ознайомте керівника установи зі статтями наших експертів. Він теж має знати, як мають діяти закупівельники, щоб не порушувати законодавчих вимог під час закупівель. А також – у яких випадках керівнику загрожують штрафи. Їх сума, до речі, чималенька – від 34 000 грн до 170 000 грн.

Після того як керівник дізнається, що за помилки закупівельника його можуть притягнути до відповідальності, надайте йому заздалегідь підготовлену заяву до голови профспілкового комітету. У заяві запропонуйте включити до порядку денного профспілкових зборів питання про необхідність виділити кошти на передплату.

Як звернутися до профспілки і в умовах воєнного стану отримати кошти на передплатуУвага! Профспілка не відмовить у передплаті, якщо:

  • переконається, що видання захищає інтереси всіх працівників
  • керівник особисто звернеться з проханням про передплату до голови профкому
  • працівники установи щомісяця отримують зарплату і відраховують профспілкові внески



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді