Як змінилися умови оплати для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони під час воєнного стану

Автор
експерт, шеф-редактор Експертус Держзакупівлі
Уряд урегулював оплату товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану.

Зміни запроваджує постанова КМУ «Деякі питання здійснення оплати товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану» від 20.03.2022 № 335 (далі — Постанова № 335).

Розрахунок договірної ціни

КМУ визначив порядок, за яким на період воєнного стану слід визначати договірну ціну на постачання:

  • товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони;
  • інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони України.

У таких випадках договірну ціну слід визначати на підставі калькуляції витрат, сформованої виконавцем державного контракту (договору) з урахуванням економічних показників діяльності підприємства на момент укладення державного контракту. Під час розрахунку ціни треба враховувати всі податки та збори, загальновиробничі, адміністративні, операційні та інші витрати виконавця, пов’язані з виготовленням товарів, виконанням робіт та наданням послуг.

Зважте, що під час розрахунку та встановлення цін наразі не потрібно застосовувати:

  • положення щодо визначення ціни на основі розрахунково-калькуляційних матеріалів, які встановлює Порядок формування та коригування очікуваної вартості товарів, робіт і послуг оборонного призначення, закупівля яких здійснюється за неконкурентною процедурою, затверджений постановою КМУ від 17.03.2021 № 309;
  • умови договорів, укладених відповідно до цього Порядку.

Погоджену сторонами ціну товарів (робіт, послуг) після укладення державного контракту (договору) не можна переглядати. Виняток — контракти на закупівлю за імпортом з вітчизняними суб’єктами господарювання, яким в установленому законодавством порядку надані повноваження на право здійснення імпорту товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Відповідальність за правильність розрахунку, обґрунтованість витрат за статтями калькуляції витрат несе виконавець державного контракту (договору).

Як змінилися умови оплати для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони під час воєнного стану

БЕЗПЛАТНИЙ ДОСТУП ДО ЖУРНАЛУ "ДЕРЖЗАКУПІВЛІ"

Компенсаційні (офсетні) договори

КМУ визначив, що на період воєнного стану державні замовники у сфері оборони під час здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення компенсаційні (офсетні) договори не укладають (пп. 2 п. 1 Постанови № 335).

Умови передоплати під час закупівель

КМУ доповнив пункт 1 Постанови № 169 підпунктом 7 такого змісту:

«7) державні замовники у сфері оборони для здійснення попередньої оплати за капітальними видатками та за державними контрактами (договорами) можуть у разі потреби перераховувати кошти постачальникам товарів, виконавцям робіт і надавачам послуг (крім нерезидентів) на рахунки, відкриті на їх ім’я в державних банках, з подальшим використанням зазначених коштів виключно на цілі, визначені державними контрактами (договорами) про закупівлю товарів, робіт і послуг, з наданням підтвердних документів».

Отже, щоб державні замовники оплатили закуплене, постачальникам товарів, виконавцям робіт і надавачам послуг (крім нерезидентів) слід мати рахунок в державному банку. Нагадаємо, що державний банк – це банк, 100% статутного капіталу якого належить державі (ст. 7 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III).

Умови укладених договорів

КМУ поширив дію Постанови № 335 й на чинні договори (контракти) на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони України, які укладені до набрання чинності цією постановою, але які продовжують виконувати.

Із консультації «Закупівлі для сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану»

 

Любі читачі, команда Експертус Держзакупівлі продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень.
У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити наш електронний журнал «Держзакупівлі».



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді