Обґрунтування збільшення ціни до 10 відсотків: що має надати постачальник

UA RU
Зміна істотних умов договору згідно з пунктом 2 частини 5 статті 41 Закону № 922 – одна з дозволених законом. З'ясуймо, яке обґрунтування чи нормативні документи повинен надати постачальник для збільшення ціни до 10 відсотків?


Істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, які передбачає частина 5 статті 41 Закону № 922. Одним із таких випадків є пункт 2 частини 5 статті 41 Закону № 922 – збільшення ціни за одиницю товару до 10% пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, – не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю/внесення змін до такого договору щодо збільшення ціни за одиницю товару.

У цьому випадку замовники повинні вимагати підтвердження зміни ціни товару від учасників, як від зацікавленої сторони у таких змінах. Тож саме постачальник повинен обґрунтувати замовнику пропозицію збільшити ціну, визначену у договорі про закупівлю.

Договір про закупівлю: ази, які має знати кожен замовник

Отже, постачальник, коли ініціює зміни, повинен надати документ, який видає компетентна організація та який повинен містити:

  • чинну ринкову ціну на товар;
  • її порівняння з ринковою ціною станом на дату, з якої почали змінюватися ціни на ринку. Тобто наявність коливання.

Зазвичай для підтвердження коливання ціни товару на ринку товару учасники отримують, а замовники приймають, довідки торгово-промислової палати.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Увага! Оскільки законодавець чітко не визначив, який саме документ підтверджує коливання, постачальник може надати й інший документ організації, що має відповідні повноваження. Головне: документ, що підтверджує зміну ціни у межах 10% повинен засвідчувати саме коливання ціни і враховувати за потреби таке коливання саме в регіоні закупівлі.

Тобто в документах, які видає компетентна організація, має бути зазначена чинна ринкова ціна на товар і її порівняння з ринковою ціною станом на дату, з якої почалися змінюватися ціни на ринку (тобто наявності коливання).

Законодавство про публічні закупівлі не визначає, які органи, установи чи організації мають право надавати інформацію щодо коливання цін на ринку і які документи можуть підтверджувати таке коливання. Тож такі органи і такі документи можуть визначати:

  • замовник, коли формуватиме тендерну документацію,
  • сторони, коли укладатимуть договір відповідно до тендерної документації.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді