МЗС сприятиме збільшенню частки українських постачальників в закупівлях для потреб ООН

28 березня 2023 року в Києві відбувся «Ярмарок закупівель та постачальників для потреб ООН», організований спільними зусиллями МЗС України, Офісу ООН в України та Київської торгово-промислової палати.
image27

Моніторинг прямих договорів: дороговказ від Держаудитслужби

Захід проводився з метою підтримки національного бізнесу та збільшення обсягів закупівель агенцій ООН на місцевому ринку України.

Ярмарок також мав на меті підвищення обізнаності українського бізнесу щодо практики закупівель ООН та надання агенціям ООН можливості з розширення кола постачальників, отримання більшої інформації про українські товари та послуги, а також обмін думками щодо законодавчих перешкод, які можуть заважати національному бізнесу брати участь у закупівлях.

«МЗС системно допомагає українському бізнесу. Я переконаний, що товари та послуги, які ООН закуповує для допомоги українцям, мають якомога більше закуповуватися локально в Україні. Таким чином ця допомога створюватиме стимули для відновлення національної економіки. В той же час, ми прагнемо суттєво збільшити частку українських постачальників не лише в локальних, але й у глобальних закупівлях ООН. Український бізнес є конкурентоспроможним, відповідає світовим стандартам та може пропонувати товари і послуги гарної якості за прийнятною ціною», - заявив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Ключові сектори закупівель ООН включають:

  • будівництво;
  • харчову промисловість;
  • транспорт та логістику.

«Український бізнес і надалі відіграватиме ключову роль у відбудові країни. Інвестиції та розвиток допоможуть створити робочі місця, які потрібні людям. За допомогою цього ярмарку ООН прагне поглибити існуючу співпрацю з бізнес-спільнотою», – зазначила Деніз Браун, координаторка системи ООН в Україні.

«Сьогодні я звертаюсь до наших українських виробників — учасників ярмарку. Ви маєте унікальну можливість з перших рук отримати повну інформацію про особливості системи закупівель агенцій, програм і фондів ООН, дізнатись про вимоги до учасників для успішної участі в тендерах, обговорити інші актуальні питання співпраці, а також матимете можливість провести індивідуальні зустрічі, безпосередньо поспілкуватися з представниками організації», – зазначив президент Київської торгово-промислової палати Микола Засульський.

Під час заходу учасники також мали можливість ознайомитися з платформою UN Global Marketplace, за допомогою якої ООН щорічно закуповує товари та послуги на суму понад 30 мільярдів доларів США. Це унікальна платформа, де всі агенції ООН публікують свої запити щодо закупівель. Вона є «єдиним вікном», за допомогою якого підприємства можуть відстежувати тендерні оголошення та подавати пропозиції.

Довідково

У заході офлайн і онлайн взяли участь понад 650 представників українського бізнесу.

Минулоріч обсяг закупівель ООН в Україні від українських підприємств склав понад 510 мільйонів доларів США, очікується що цей показник виросте ще більше у 2023 році.

Обсяг глобальних закупівель ООН складає близько 30 мільярдів доларів на рік. Однією з перешкод для виходу українського бізнесу на цей ринок є низький рівень обізнаності щодо тендерних процедур ООН.

Джерело: офіційний сайт МЗС

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4009

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
708

Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
626

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді