Публічні закупівлі: з 1 січня підвищується вимога до місцевої складової з 10% до 15% для окремих груп товарів

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський на своїй сторінці у фейсбуці нагадав учасникам та замовникам публічних закупівель, що з 1 січня 2023 року підвищується вимога до місцевої складової з 10% до 15% для окремих груп товарів: таких як міський і залізничний транспорт, комунальна і спеціальна техніка, енергетичне обладнання тощо.

Вебінар від журналу Держзакупівлі

Запис вебінару про закупівлю ліків в е-каталозі

Кисилевський зазначив, що тепер вимога до рівня місцевої складової буде зростати кожного року на 5%, поки не дійде до 40%. За словами нардепа, Міністерство Економіки з серпня веде реєстр товарів із зазначенням ступеню локалізації. За чотири місяці понад 250 підприємств зареєстрували в ньому майже 2 тис. товарів.

Лише частка товарів зі ступенем локалізації менше 15% складає близько 400 позицій, або 20%. Чиновник зауважив, що виробникам цих товарів варто подумати про збільшення місцевої складової для участі у держзакупівлях. Всім іншим достатньо оновити реєстрацію своїх товарів, бо ступінь їх локалізації це дозволяє. При цьому більше 750 позицій в реєстрі мають частку місцевої складової вище 40%. Це найвищий рівень, який вимагатиме закон за декілька років.

У багатьох категоріях товарних позицій наявна неабияка конкуренція. Наприклад, дизель-генератори зареєстрували 58 компаній, насоси та компресори – 24 підприємства, а спеціальну вантажну техніку – понад 30.

Дмитро Кисилевський зазначив: «Вимога до місцевої складової при закупівлі товарів за гроші платників податків практикується і в Євросоюзі, і в США, і в багатьох інших країнах. Вона покликана дати ринок збуту місцевим виробникам для збереження в країні доданої вартості, робочих місць, податків. При тому, вимога до локалізації, згідно діючих міжнародних договорів, ніяк не обмежує конкуренції виробників, розташованих в країнах наших головних союзників – США та ЄС».

Джерело: сторінка у фейсбуці Дмитра Кисилевського

 

 

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4010

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
709

Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
627

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді