Україна прийняла повний пакет європейських технічних стандартів як національних

28 грудня 2022 року, керівник національного органу стандартизації Олег Швидкий підписав наказ про пакетне прийняття європейських нормативних документів CEN-CENELEC в Україні. Ухвалено пакет із понад 20 тис. європейських стандартів у галузі електротехніки та інших технічних сферах як національних, які набудуть чинності 31 грудня 2023 року.
Обрати ▶

Національний орган стандартизації України, за підтримки та безпосередньої участі директора департаменту технічного регулювання Міністерства економіки України Олександра Панкова, провели роботу з європейськими експертами CEN-CENELEC щодо актуалізації бази європейських стандартів та вивчення правових засад, що забезпечило можливість пакетного прийняття європейських стандартів в Україні як національні.

З наказом від 28 грудня 2022 року № 285 та переліком прийнятих стандартів можна ознайомитись на офіційному сайті національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ».

Згідно з наказом № 285 від 28 грудня 2022 року, 20 268 європейських нормативних документів CEN/CENELEC прийнято як національні нормативні документи методом підтвердження з наданням чинності з 31 грудня 2023 року.

Технічним комітетам стандартизації України: 

  • до 01 липня 2023 року визначити національні стандарти, положення яких суперечать положенням європейських стандартів CEN/CENELEC та надати до ДП «УкрНДНЦ» протоколи засідань щодо їх скасування;
  • визначити гармонізовані національні стандарти, зміни та поправки до них, які необхідно скасувати у зв’язку з прийняттям гармонізованих національних стандартів, зазначених у додатку до наказу, та надати до ДП «УкрНДНЦ» протоколи засідань до 01 липня 2023 року.

У Міністерстві економіки України зазначили, що прийняття та впровадження європейських стандартів в українську економіку дозволить швидше ратифікувати Угоду АСАА, відкриє нові можливості та перспективи для українського бізнесу.

Довідково

Європейський комітет з електротехнічної стандартизації (CENELEC) відповідає за європейську стандартизацію в галузі електротехніки. Разом з ETSI (телекомунікації) та CEN (інші технічні сфери) він утворює європейську систему технічної стандартизації. Стандарти, узгоджені цими агенціями, регулярно приймають у багатьох країнах за межами Європи, які керуються європейськими технічними стандартами.

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4217

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9823

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13356

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді