В АМКУ закликали скаржитися на порушників закупівельних процедур

Голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська під час регіонального форуму «Реформа шкільного харчування» закликала замовників публічних закупівель повідомляти про факти змов на торгах та антиконкурентні дії учасників.

Як подавати клопотання для участі в засіданні Колегії АМКУ

В АМКУ закликали скаржитися на порушників закупівельних процедур

Керівниця АМКУ порадила замовникам чітко фіксувати та підтверджувати документально факти таких порушень для подальшого обов’язкового спрямування їх відповідним органам, у тому числі - і Комітету, тому що

навіть маючи багаторазові проблемні ситуації з окремими учасниками торгів, замовники не поспішають повідомляють про це АМКУ, відтак порушники надалі безперешкодно беруть участь у тендерах, зривають, затягують їх або у підсумку надають неякісні послуги.

Антилідером за кількістю скарг на результати торгів щодо дитячого харчування кілька років поспіль є Київська область – до 41 %, і далеко не всі скарги учасників закупівель є безпідставними.

Адже замовники часто припускаються порушень, найтиповішими з яких є:

  • встановлення дискримінаційних вимог,
  • неправомірне відхилення заявки учасника,
  • неправомірний допуск до аукціону інших учасників або незаконне скасування аукціону.

В АМКУ закликали замовників закупівель чітко та однозначно формувати умови тендерної документації та додали, що добросовісна конкуренція у сфері публічних закупівель, зокрема і шкільного харчування, будується на фундаменті з кількох складових:

  • чіткі та недискримінаційні умови,
  • добросовісна поведінка замовника і самих учасників,
  • забезпечення замовником усіх умов договору, у тому числі й санкцій – у разі невиконання.
Джерело: АМКУ

В АМКУ закликали скаржитися на порушників закупівельних процедур
ОЛЕНА СТЕПАНОВА,директор ТОВ «СІ БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», Одеса
Для моніторингу процедур закупівель не стали перешкодою ані нові законодавчі норми, ані карантинний режим. Держаудитслужба своєї роботи не спинила. Дізнайтеся, коли аудитори виявляють порушення під час моніторингу процедури закупівлі?

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
4168

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді