Визначати акт як регуляторний — компетенція ДРС

Верховний Суд України у своїй постанові від 10.12.2021 у справі № 0940/2301/18 надав висновок, що рішення ОМС про встановлення місцевих податків і зборів не вважаються регуляторними актами.

11 підказок, як правильно скласти протокол уповноваженої особи

Визначати акт як регуляторний — компетенція ДРС

Договір про закупівлюСкачати зразок

Йшлося про 2018 рік, коли за приписами Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» до рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» не застосовувались і, відповідно, сільська рада не була зобов’язана дотримуватися обов’язкової регуляторної процедури під час розробки та прийняття спірного рішення про встановлення місцевих податків і зборів.

ДРС роз’яснює, що відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» рішення ОМС про встановлення місцевих податків і зборів мають ознаки регуляторних актів, оскільки спрямовані на правове регулювання господарських відносин. Сама лише постанова Верховного Суду, прийнята стосовно конкретного рішення, вважається оціночним твердженням. Висновок про віднесення конкретного проєкту акта до категорії регуляторних може сформувати лише уповноважений орган — Державна регуляторна служба України, зазначило відомство на своєму офіційному вебсайті.

Джерело: офіційний вебсайт Державної регуляторної служби України



УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на розсилку від порталу «Держзакупівлі» та читайте важливі новини першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Капітальний чи поточний ремонт: як не помилитися під час закупівлі

У замовника є перелік потрібних йому робіт для утримання будівлі в належному стані, серед них і ремонт даху і заміна плитки і укріплення стін. Як його визначити ці роботи є поточним ремонтом чи капітальним?
90

Поточний ремонт: код ДК і предмет закупівлі

Визначити код ДК поточного ремонту — складне завдання як для новачків, так і для досвідчених закупівельників. Щоб зробити все правильно, окрім закупівельного, потрібно знати ще й законодавство у сфері будівництва. Як проходить закупівля послуг з поточного ремонту, як визначити код ДК і предмет закупівлі, дізнайтеся зі статті
44178

Перелік локалізованих товарів

Замовник закуповує товари, перелік яких визначений підпунктом 2 пункту 6-1 розділу X «Прикінцевих положень» Закону № 922, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва у 2024 році дорівнює чи перевищує 20%. Дізнайтеся, які товари належать до переліку
173

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді