Довідка про підприємство

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
За частиною 3 статті 22 Закону № 922 замовник може внести до тендерної документації й іншу інформацію. Наприклад, вимогу щодо довідки про підприємство. З’ясуймо, що це за довідка про підприємство та чи можна її вимагати. Чому такий хід може піти як на користь замовнику, так і спричинити проблеми?

Довідка про постачальника: для чого потрібна

Встановлювати вимогу надати довідку про підприємство або, як її ще називають, «довідку про постачальника» потрібно дуже обережно. Частина 4 статті 22 Закону № 922 передбачає, що тендерна документація (далі — ТД), зокрема, не повинна містити вимоги щодо документального підтвердження інформації, якщо вона є у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.

Види економічної діяльності учасника: як впливають на закупівлю

Тобто де-юре вимагати довідку про підприємство замовник не повинен. Утім, є фактичні обставини, які можуть спонукати замовників все ж вимагати довідку, яка містить інформацію про учасника закупівлі.

Так, на період воєнного стану низка державних реєстрів не працює або працює з обмеженнями, тож вимагати таку довідку у цей час досить доцільно.

Крім того, все ще є підприємства, які мають однакову організаційну-правову форму (ПП, ТОВ) та назву. Наприклад: ТОВ «УЧАСНИК». У цьому випадку відомості про код ЄДРПОУ учасника допоможуть замовнику перевірити дані про підприємство у відкритих реєстрах.

Також в Україні є багато повних тезок (коли збігаються повністю ПІБ). За таких обставин, щоб визначити те, чи дійсно певну посадову особу учасника було притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією (або для того щоб перевірити інші важливі відомості про учасника або його посадову особу), потрібно знати ІПН такої особи. Однак не всі відриті реєстри містять відомості про ІПН фізичних осіб, тому замовник і змушений вимагати такі дані від учасників.

Деякі підприємства мають одну юридичну (наприклад, за адресою одного з власників підприємства) і зовсім іншу – фактичну, так звану «поштову» адресу. У цьому випадку «поштову» адресу у відкритих реєстрах не вказують. 

Зверніть увагу, що за приписами підпункт 2 пункту 44 Постанови № 1178 замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли тендерна пропозиція не відповідає вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 22 Закону № 922.

Форма довідки, яка містить інформацію про учасника закупівлі

Замовник може запропонувати учасникам надати довідку у вільній формі. У випадку, коли замовник сформує свій зразок, він зможе проконтролювати, чи всю необхідну інформацію викладе учасник.

Пам’ятайте, що на практиці виникають запитання щодо того, чи скан оригіналу, чи копії надавати. Тому вимогу про надання скану/оригіналу довідки потрібно вказати у ТД.

Зразок довідки про підприємство

Зразок довідки про підприємство СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Замовники можуть модифікувати цей зразок для власних потреб. Утім, щоб мінімізувати ймовірність отримати звинувачення у дискримінаційних вимогах, потрібно пояснити у ТД, навіщо вимагаєте таку довідку. Зокрема, вкажіть, що хочете одразу з’ясувати та відкинути всі підприємства з однаковою назвою та тезок посадових осіб, які не відповідають ознакам належного учасника.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді