Зміни до Закону про публічні закупівлі 2024

23 жовтня 2024 року набрали чинності зміни до Закону про публічні закупівлі. Ознайомтеся із порівняльною таблицею
Порівняльна таблиця змін до Закону № 922

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення оприлюднення замовниками в електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)» 19.09.2024 № 3988-IX (далі – Закон № 3988) вніс зміни до Закону № 922.

Ознайомтеся із порівняльною таблицею змін, що набули чинності 23 жовтня 2024 року

Зміни до Закону про публічні закупівлі: порівняльна таблиця

Редакція, що діяла до 23 жовтня

Редакція, що діє із 23 жовтня

Зміни у положенні пункту 20 частини 5 статті 3 Закону № 922

товари, роботи та послуги, постачання, виконання, надання яких здійснюється постачальником із досвідом роботи в країнах Європи та/або Азії та/або Північної Америки та/або Південної Америки та/або Близького Сходу не менше п’яти років (в тому числі його пов’язаними особами в розумінні Податкового кодексу України), які необхідні для науково-технічних та/чи інженерних послуг для геологорозвідки (геологічного вивчення, розвідувальних робіт), буріння, розробки, видобутку, інтенсифікації (гідророзрив пласта, капітальний ремонт свердловин, колтюбінг) свердловин та родовищ вуглеводнів, їх наземної підготовки для транспортування магістральними газопроводами та нафтопроводами, та їх переробки;

товари, роботи та/або послуги, постачання, виконання, надання яких здійснюється постачальником із досвідом роботи в країнах Європи та/або Азії та/або Північної Америки та/або Південної Америки та/або Близького Сходу не менше п’яти років (у тому числі його пов’язаними особами в розумінні Податкового кодексу України), крім постачальників (у тому числі їх пов’язаних осіб в розумінні Податкового кодексу України), до яких застосовано санкції згідно із Законом України "Про санкції", якщо такі товари, роботи та/або послуги необхідні для:

науково-технічних та/або інженерних послуг для геологорозвідки (геологічного вивчення, розвідувальних робіт) родовищ вуглеводнів;

буріння свердловин для видобутку вуглеводнів;

розробки родовищ вуглеводнів;

видобутку вуглеводнів;

інтенсифікації видобутку вуглеводнів (гідророзрив пласта, капітальний ремонт свердловин, колтюбінг);

наземної підготовки вуглеводнів для їх транспортування магістральними газопроводами та нафтопроводами;

переробки вуглеводнів

 

Зміни в обов’язковій для оприлюднення інформації про договір

10) договір про закупівлю та всі додатки до нього – протягом трьох робочих днів з дня його укладення;

11) повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону – протягом трьох робочих днів з дня внесення змін

 

10) договір про закупівлю та всі додатки до нього (у тому числі документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси) у машинозчитувальному форматі (у разі оприлюднення договору про закупівлю, зазначеного в абзаці другому частини першої статті 41 цього Закону) – протягом трьох робочих днів з дня його укладення;

11) повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та/або про ціни на матеріальні ресурси – протягом трьох робочих днів з дня:

внесення змін до договору про закупівлю у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону. До такого повідомлення додаються зміни до договору про закупівлю (у тому числі документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, в разі зміни цін на них) у машинозчитувальному форматі (у разі внесення змін до договорів, зазначених в абзацах другому, третьому частини першої статті 41 цього Закону);

складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої статті 41 цього Закону. До такого повідомлення додається уточнена договірна ціна (у тому числі документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси) у машинозчитувальному форматі"

 

Що вважати невід’ємними додатками до договору про закупівлю

(зміни до частини  1 статті 41 Закону № 922)

1. Договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

1. Договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Невід'ємними додатками до договору про закупівлю послуг з поточного ремонту, робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об'єкта будівництва є документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси.

Невід'ємними додатками до договору про закупівлю послуг з поточного ремонту з розробленням проектної документації, робіт з будівництва об'єктів з розробленням проектної документації є документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, що долучаються після складання договірної ціни, уточненої (узгодженої) відповідно до затвердженої проектної документації (затвердження проектної документації є обов'язковим, якщо це передбачено законодавством).

У документах, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси, обов'язково має зазначатися така інформація: найменування матеріального ресурсу (з характеристиками), одиниця його виміру, кількість, відпускна ціна, а також вартість транспортування та заготівельно-складські витрати, а також країна походження товару щодо кожної номенклатурної позиції. Такі документи можуть містити іншу інформацію.

 

Зміни до прилюднення інформації, якщо договір уклали без застосування ЕСЗ

3-7. Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених цим Законом, визначаються Кабінетом Міністрів України із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз.

3-8. Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).

 

3-7. Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт та послуг для замовників, передбачених цим Законом (далі - Особливості), визначаються Кабінетом Міністрів України із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз та з дотриманням вимог, встановлених пунктом 3-8 цього розділу.

3-8. Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, у разі здійснення замовником закупівлі, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

У разі укладення договорів про закупівлю, зазначених в абзацах другому, третьому частини першої статті 41 цього Закону, без використання електронної системи закупівель у випадках, встановлених Особливостями, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель інформацію, визначену пунктами 10 і 11 частини першої статті 10 цього Закону, в порядку та на умовах, що ними визначені. При цьому істотні умови таких договорів не можуть змінюватися після їх підписання до виконання зобов'язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, визначених Особливостями.

У випадках, передбачених абзацами першим, другим цього пункту, замовники можуть не оприлюднювати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).

 

Зміни в оприлюднені інформації в повідомленні про внесення змін до договору

Положення Закону № 922

Попередня редакція

Нова редакція

Ч.7 ст. 41

7. У разі внесення змін до істотних умов договору про закупівлю у випадках, передбачених частиною п’ятою цієї статті, замовник обов’язково оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю.

7. Замовник обов'язково оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та/або про ціни на матеріальні ресурси у разі:

1) внесення змін до істотних умов договору про закупівлю у випадках, передбачених частиною п'ятою цієї статті;

2) складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої цієї статті.

П. 7 ч. 8 ст. 41

дата внесення змін до договору про закупівлю

дата внесення змін до договору про закупівлю та/або дата складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої цієї статті

П. 8 ч. 8 ст. 41

випадки для внесення змін до істотних умов договору відповідно до цієї статті

випадки для внесення змін до істотних умов договору відповідно до цієї статті та/або про складання договірної ціни, уточненої відповідно до затвердженої проектної документації до договору про закупівлю, зазначеного в абзаці третьому частини першої цієї статті

П. 9 ч. 8 ст. 41

опис змін, що внесені до істотних умов договору

опис змін, що внесені до істотних умов договору та/або щодо цін на матеріальні ресурси

Абз. 11 ст. 41

Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю може містити іншу інформацію.

Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та/або щодо цін на матеріальні ресурси може містити іншу додаткову інформацію.

Скачати таблицю

Як працювати із нововведеннями детально обговоримо на

Всеукраїнському форумі закупівельників — 2024

зміни до закону про публічні закупівлі

ХОЧУ ВЗЯТИ УЧАСТЬ

Зміни до Закону про закупівлі, що наберуть чинності через 60 днів

Законодавець зобов’язує оприлюднювати інформацію в ЕСЗ також для закупівель товарів, робіт та послуг, необхідних для забезпечення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

Ці законодавчі вимоги наберуть чинності через 60 днів з дня набрання чинності Законом № 3988.

Детальніше

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді