Дозавантаження документів у ProZorro: погляд АМКУ

Автор
експерт, адвокат, адвокатське об’єднання «БІ ЕС БІ Партнерс», Київ
Для учасників торгів наразі актуальним є питання дозавантаження документів у систему ProZorro. Адже трапляється, що виконати таку вимогу замовника учасник не може з об’єктивних причин. На чий бік стане АМКУ в разі оскарження?

Суть проблеми

У тендерній документації замовника було зазначено, що особа, пропозиція якої визнана найбільш економічно вигідною, має дозавантажити в систему тендерну пропозицію та договірну ціну за результатами аукціону.

Однак учасник не зміг цього зробити, оскільки в системі його статус було позначено як «Очікує рішення» та блоковано доступ до системи дозавантаження документів.

Замовник на тій підставі, що зазначених документів не було, прийняв рішення про відхилення пропозиції учасника та визнав переможцем іншого.

Учасник оскаржив таке рішення до органу оскарження — Антимонопольного комітету України (АМКУ). Що з цього вийшло, розглянемо далі.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Рішення АМКУ

Замовник і учасник не можуть ініціювати будь-які переговори з питань внесення змін до змісту або ціни поданої тендерної пропозиції після завершення процедури аукціону (абз. 4 ч. 5 ст. 28 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ; далі — Закон про закупівлі) . Долучати документи в електронну систему закупівель можливо лише для учасника, якого визнали переможцем процедури публічних закупівель.

Водночас у нашій ситуації статус скаржника в електронній системі закупівель значився як «Очікує рішення», а отже, подання документів на цій стадії було не лише прямо заборонено законом, а й технічно неможливе до моменту розблокування профілю скаржника в електронній системі закупівель та зміни його статусу на «Переможець».

Це підтверджує й інформація, опублікована системою ProZorro (prozorro.gov.ua), а саме:

«При цьому звертаємо вашу увагу, що точні дата та час завантаження документів учасника відображені у Prozorro (активне посилання «Документи» навпроти назви учасника у формі Реєстру пропозицій). Відповідно замовник має можливість на етапі кваліфікації розглядати тільки ті документи, що були подані до завершення строку подання пропозицій...»

Замовник зобов’язаний приймати свої рішення та вчиняти дії лише на підставі й у порядку, визначеному Законом про публічні закупівлі та іншими законами України. Відхилення пропозиції учасника процедури конкурсних торгів через ненадання витребуваних замовником документів можливе лише на стадії підписання договору про закупівлю (п. 2 ч. 2 ст. 30 Закону про публічні закупівлі). А от на стадії оцінки пропозиції учасника щодо відповідності кваліфікаційним вимогам тендерної документації таке відхилення законом не передбачене.

Як провести спрощену закупівлю на майданчику за 5 кроківОднак у ситуації, яку розглядаємо, замовник не визнавав скаржника переможцем конкурсних торгів. А тому відповідно до закону цей учасник не мав права додавати до своєї пропозиції на конкурсні торги додаткові документи. Отже, замовник не міг відхилити його пропозицію на цій стадії (до визнання його переможцем) через ненадання додаткових документів, адже така підстава Законом про публічні закупівлі на стадії оцінки пропозицій учасників не передбачена.

Ба більше, рішення замовника суперечить положенням статей 17 і 30 Закону про публічні закупівлі.

Відповідно до статті 28 Закону про публічні закупівлі єдиним законним рішенням замовника у цьому випадку є визнання пропозиції скаржника найбільш економічно вигідною за ціною (єдиним критерієм оцінювання пропозиції), відповідно, скаржника — переможцем тендера.

За результатами розгляду зазначеної скарги АМКУ прийняв рішення і задовольнив її, погодившись із наведеними аргументами. Також АМКУ звернув увагу на такі положення закону:

Замовник відхиляє тендерну пропозицію, якщо:
1) учасник:
• не відповідає кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, установленим статтею 16 цього Закону;
• не надав забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником;
2) переможець:
• відмовився від підписання договору про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації або укладення договору про закупівлю;
• не надав документи, що підтверджують відсутність підстав, передбачених статтею 17 цього Закону;
3) наявні підстави, зазначені у статті 17 і частині 7 статті 28 цього Закону;
4) тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації (ч. 1 ст. 30 Закону про публічні закупівлі).

Слід зазначити, що документи переможця не є складовою документації щодо закупівлі, оскільки їх подають уже після проведення аукціону.

Отже, доходимо висновку, що дозавантаження документів передбачено лише для учасників, які оголошені переможцями (абз. 2 ч. 3 ст. 17 Закону про публічні закупівлі). При цьому замовник не має права вивчати ці документи на етапі кваліфікації та приймати щодо них рішення. Рішення замовника про відхилення пропозиції за такою підставою учасник може оскаржити як таке, що не відповідає статті 30 Закону про публічні закупівлі.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді