Не все чинне, що не скасоване, або Чи подавати звіт № 1-торги

Автор
головний редактор журналу «Держзакупівлі»
З листа до редакції: «Цього року ми, як і завше, подавали звіт за формою № 1-торги. Аж тут почули від колег, що цей звіт нібито скасували. А районна рада вимагає його подавати. То чи треба звітувати за формою № 1-торги? Чи є якесь офіційне роз’яснення з цього приводу?»

Перша половина року промайнула, як і не було, а розпорядники бюджетних коштів і досі не впевнені, чи потрібно цьогоріч подавати до органів статистики форму державного статистичного спостереження № 1-торги «Звіт про здійснення державних закупівель» (далі — звіт № 1-торги). Як же так?

Можливо, річ у тім, що ми звикли покладатися тільки на офіційне скасування документів. А нині нічого такого «скасувального» для звіту № 1-торги немає. Тож і форма звіту № 1-торги, затверджена наказом Держстату від 12.11.2014 № 334, і роз’яснення Держстату від 24.11.2014 № 17.4-12/49 (далі — Роз’яснення № 17.4-12/49) про заповнення форми — усе ще чинні. Ці документи передбачають, що звіт № 1-торги слід подавати до органів статистики не пізніше 16-го числа місяця, наступного за звітним періодом (кварталом).

Для найобережніших особливим стимулом перестрахуватися й таки подати звіт № 1-торги є застереження про відповідальність — якщо не подати цей звіт у встановлені строки, то ось що буде

Штраф на громадян — від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян — від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятнадцяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
(ст. 186-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення)

Так, зручно й безпечно мати офіційне роз’яснення з кожного конкретного питання. Але ж є ще й логіка. Уважно читаємо підпункт 1.1 Роз’яснення № 17.4-12/49:

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Форма державного статистичного спостереження № 1-торги (квартальна) «Звіт про здійснення державних закупівель» (далі — форма № 1-торги) містить узагальнену інформацію щодо закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти для забезпечення державного нагляду та контролю за використанням бюджетних коштів відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (№ 1197 — прим. ред.).

А Закон цей втратив чинність. Немає закону — немає й правил, ним установлених. Виходить, звіт № 1-торги «самоскасувався».

І Держстат врахував це. У Загальному табелі (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2017 рік, затвердженому наказом Держстату від 29.12.2016 № 259, звіту форми № 1-торги немає.

Мета розробників Табеля — забезпечити гласність, відкритість та доступність інформації щодо державних статистичних спостережень, які проводитиме Держстат у 2017 році.
Табель містить перелік усіх форм державних статистичних спостережень: форм звітності, анкет, інших статистичних формулярів, необхідних для проведення державних статистичних спостережень, крім фінансової звітності.
Перелік форм структурований відповідно до Довідника розділів статистики, затвердженого наказом Держстату від 16.04.2014 № 98. За кожною формою, відповідно до наказів про їх затвердження, наводиться її найменування, індекс і періодичність, зазначається, хто подає, та встановлюються строки подання.

Нині працюємо за Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ (далі — Закон № 922).

І тут є ще один, практичний, доказ того, що звіт № 1-торги — у минулому.

Закон № 922 каже, що закупівлю можна провести шляхом однієї з таких процедур:

  • відкриті торги;
  • конкурентний діалог;
  • переговорна процедура закупівлі.

Усі ці процедури замовник здійснює через електронну систему закупівель (ч. 1 ст. 12 Закону № 922).

А за результатами публічних закупівель, проведених в електронній системі, на практиці неможливо заповнити форму № 1-торги.

Лист Державної служби статистики України

від 27.12. 2016 № 08.1-11/300-16

Державна служба статистики повідомляє, що проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють державну статистичну діяльність», розроблений Держстатом у 2015 році й зареєстрований у Верховній Раді України 24.11.2015 за № 3512 (повторно зареєстрований 04.05.2016 за № 4584), не був прийнятий, тому респондента у звіті та формою № 1-торги та січень — грудень 2016 року мають відображати дані лише щодо тих процедур, які проведені відповідно до вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді