Методрекомендації щодо закупівель електроенергії: що передбачило Мінекономіки та в чому ризики замовників

Автор
консультант з публічних закупівель, Київ
Проведемо огляд Методрекомендацій Мінекономіки щодо закупівель електроенергії. Розберемо пропозиції щодо визначення очікуваної вартості, нюанси та ризики тендерної документації, технічних специфікацій, формульного ціноутворення, проєкту договору та умов щодо зміни ціни

Мінекономіки наказом від 07.05.2024 № 11712 затвердило Методичні рекомендації щодо особливостей здійснення публічних закупівель у сфері електроенергетики на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування (далі — Методрекомендації).

Методрекомендації містять поради для:

  • планування закупівлі електричної енергії;
  • визначення очікуваної вартості;
  • формування вимог тендерної документації (ТД).

Також Мінекономіки розробило й надало шаблон тендерної документації з додатками та проєкт договору для закупівлі за формульним розрахунком.

Обсяг рекомендацій — доволі великий, сягає понад 70 сторінок. В частині організації закупівлі Мінекономіки керувалося положеннями Особливостей в редакції від 02.04.2024. У частині договірної роботи Методрекомендації містять значний доробок — в них замовники можуть знайти проєкт договору, порядок розрахунку ціни, зразок комерційної пропозиції та технічних умов.

Варто згадати, що нормативні акти мають обов’язково підлягати державній реєстрації в установленому порядку, щоб набути правової сили та бути обов’язковими для застосування (ст. 13 Закону України «Про нормативно-правові акти» від 05.04.2001 № 2369-III). Тож, попри те що Методрекомендації — офіційний документ, вони не пройшли державної реєстрації в Мін’юсті. А отже — їх приписи не поширюються на всіх замовників у сфері закупівель. Замовники за власним бажанням можуть використовувати Методрекомендації в цілому або ж частину їх положень, але не мають обов’язку дотримуватися їх у всіх випадках.

Попри те що Методрекомендації затверджені наказом, вони не обов’язкові для застосування замовниками. Адже не пройшли реєстрацію в Мін’юсті.

Експертка Системи Ніна Абаімова:
  • тезово розібрала , що рекомендує уповноважений орган замовникам, які купують електроенергію;
  • навела коментарі до окремих положень Методрекомендацій , які зорієнтують у спірних формулюваннях та допоможуть уникнути ризиків під час їх застосування👇

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді