Відпустка уповноваженної особи у воєнний час

Автор
керівник групи експертів із кадрових питань
У час війни законодавство про працю змінювали неодноразово. Нові норми діють і для відпусток працівників. Пояснимо, коли УО може йти у відпустку та на скільки

 

В умовах воєнного стану законотворець увів нові правила та обмеження щодо надання відпусток. Пояснимо:

  • якої тривалості наразі можуть надати УО щорічну основну відпустку;
  • чи виплачують компенсацію відпусток, якщо УО звільняється у воєнний час;
  • чи може УО піти у відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану.

Відпустки, передбачені графіком

Під час воєнного стану щорічні основні відпустки надають за графіком, але з огляду на зміни, які запровадив Закон № 2136. Він обмежує тривалість щорічної основної відпустки — роботодавець може надати працівнику 24 к. дн. (ч. 1 ст. 12 Закону № 2136). 

Утім, це не означає, що УО, які мають право на щорічну основну відпустку більшої тривалості, втратять ту її частину, що перевищує 24 к. дн.

Відпустка уповноваженної особи у воєнний часКерівник має надати невикористану частину відпустки після припинення/скасування дії воєнного стану.
 

Якщо УО має право на інший вид відпустки і таку відпустку внесли до графіку відпусток, то керівник має надати її також.

Відпустка уповноваженної особи у воєнний час

ХОЧУ АКЦІЙНУ ПІДПИСКУ ►►► До 40% знижки ✔️
 

 

Розрахунок

У мирний час святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) не враховують, коли визначають тривалість щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ч. 2 ст. 5 Закон № 504). Проте під час воєнного стану  норми статті 73 КЗпП не застосовують (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136).

Тож під час воєнного стану святкові та неробочі дні у тривалості відпусток ураховують як звичайні календарні дні. Як саме рахувати — покажемо на Прикладі.

Відпустка уповноваженної особи у воєнний часПриклад
Працівник просить надати щорічну основну відпустку з 27.06.2022 по 01.07.2022. Тривалість відпустки становить 5 к.дн.
28.06.2022 (День Конституції України) враховують у тривалості відпусток як звичайний календарний день.

Отже, якщо УО, поки триває воєнний стан в України, йде у щорічну відпустку або додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, у тривалості цих відпусток слід враховувати святкові та неробочі дні.

Коли керівник може відмовити УО у щорічній відпустці під час воєнного стану?

Правила компенсації відпусток при звільненні під час воєнного стану

 

Відпустка уповноваженної особи у воєнний час
Шарий Тарасшеф-редактор Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)
Війна вимагає швидкого реагування та оперативних рішень не лише в зонах бойових дій, а й у законодавчому тилу. Щоб економіка працювала навіть в умовах війни, треба «озброїти» роботодавців новим законодавчими нормами. Розбираємо один із перших воєнних трудових законів — Закон № 2136.

 

Відпустки без збереження зарплати

Спеціального виду відпустки на час воєнного стану законодавство не передбачає. Утім Закон № 2136 розширює можливості для працівників та їх керівників.

Якщо працівник просить надати відпустку без збереження зарплати за згодою сторін у мирний час, її максимальна тривалість — 15 к. дн. на рік (ч. 1 ст. 26 Закону № 504).

Під час воєнного стану на прохання працівника роботодавець може надати відпустку без збереження зарплати за згодою сторін без обмеження строку (ч. 3 ст. 12 Закону № 2136).

Воєнний стан в Україні спочатку увели на 30 діб, до 26.03.2022, потім Президент продовжив строк дії воєнного стану на 30 діб — до 25.04.2022 та 25.05.2022, а також на 90 діб — до 23.08.2022. Тож на сьогодні 22.08.2022 — крайня дата, до якої можна надати відпустку за згодою сторін на час воєнного стану.

Чи може керівник змусити УО піти у відпустку без збереження зарплати?

 

Чи може керівник відмовити УО у відпустці без збереження зарплати?

Навчальна відпустка

Під час воєнного стану уповноважена особа може піти у навчальну відпустку. Оформлюють її як зазвичай. Виняток — працівники підприємств, віднесених до об’єктів критичної інфраструктури, яким роботодавець може відмовити у відпустках на підставі частини 2 статті 12 Закону № 2136.

Відсутність у роботодавця коштів на оплату навчальної відпустки не впливає на право працівника її отримати під час воєнного стану.

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді