Ціна з ПДВ і без: яку інформацію зазначати у закупівлі

UA RU
Автор
експерт, консультантка з публічних закупівель, Київ
Проконсультуємо, яку інформацію про ціну вносити в річний план, оголошення та ТД — з ПДВ чи без нього. А також — коли вимоги до ціни учасника будуть дискримінаційними.

Ситуація, в яку може потрапити чимало уповноважених осіб. Замовник — підприємство, що є платнком ПДВ, хоче запланувати закупівлю з ПДВ. Оголошувати ж закупівлю планує без податку на додану вартість. У разі, якщо переможець все ж таки виявиться платником цього податку, підписуватиме договір з ПДВ. Чи не буде у такому разі порушенням, що оголошена вартість закупівлі відрізнятиметься від очікуваної вартості в річному плані закупівель?

Нагадаємо, що замовник планує закупівлі на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг та включає їх до річного плану закупівель (РПЗ).

Отже, перш ніж проводити закупівлю, потрібно скласти річний план та внести до нього зміни.

Інформацію, яку має містити РПЗ, регламентує частина 2 статті 4 Закону № 922. З‑поміж такої інформації передбачені розмір бюджетного призначення та/або очікувана вартість предмета закупівлі.

В оголошенні про закупівлю ціна з ПДВ чи без

Під час кожної закупівлі замовник повинен дотримувати порядку, що встановлює Закон № 922. Так, оголошення про проведення відкритих торгів має містити, зокрема:

  • очікувану вартість предмета закупівлі;
  • математичну формулу для розрахунку приведеної ціни — якщо замовник її застосовує.

Нагадаємо, що чинна редакція Закону про публічні закупівлі не містить положення, яке було до 19.04.2020, а саме:

в оголошенні про проведення процедури відкритих торгів обов’язково зазначається очікувана вартість закупівлі товарів, робіт або послуг із зазначенням інформації про включення до очікуваної вартості податку на додану вартість (ПДВ) та інших податків і зборів

✔️ Як правильно встановлювати вартість закупівлі

Крім того, в чинній редакції Закону № 922 відсутнє й інше положення, яке містилося до 19.04.2020, а саме:

тендерна документація повинна містити… перелік критеріїв та методику оцінки тендерних пропозицій із зазначенням питомої ваги критеріїв. Опис методики оцінки за критерієм «ціна» повинен містити інформацію про врахування податку на додану вартість (ПДВ)».

✔️ Як діяти замовнику, щоб уникнути дискримінаційних вимог

В закупівлях необхідно бути готовим до складних ситуацій, а вчитися краще на чужих помилка. Тож, сумніваючись в своїх рішеннях, звертайте увагу на судові рішення з того чи іншого питання.

Ціна з ПДВ чи без у закупівлі: практика ВСУ

Учасник процедури закупівлі — ТОВ звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до замовника та ФОП. Він просив визнати:
• незаконним та скасувати рішення тендерного комітету замовника щодо відповідності документів ТП ФОП вимогам ТД;
• недійсним договір про закупівлю, який за результатами торгів уклали замовник та ФОП.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді