Додаткова угода на зміну ціни електроенергії - поради експерта

Автор
консультант з публічних закупівель, Київ
Замовникам часто доводиться укладати додаткові угоди про зміни до договорів про закупівлю електроенергії. Зміни стосуються здебільшого підвищення ціни. Щоб захистити свої інтереси, діяти в межах закону та не боятися погроз постачальника, скористайтеся експертними порадами.

З початку року додаткові угоди про зміни до договорів про закупівлю електроенергії уклало понад 6,5 тис. замовників. Зміни стосуються здебільшого підвищення ціни. Тримайте напохваті поради, які допоможуть діяти без паніки і помилок.

Перш за все пам'ятайте, що закупівельне законодавство встановлює обмеження: сторони не можуть змінювати істотні умови договору про закупівлю після того, як його підписали, і допоки не виконали зобов’язань у повному обсязі. Винятки можливі лише у випадках, що передбачає частина 5 статті 41 Закону № 922.

Коли керуватися Постановою № 169

Істотні умови, які повинен містити договір про постачання електричної енергії споживачеві, визначає пункт 3.2.6 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312.№ 312. Це, зокрема, ціна та/або порядок її розрахунку, порядок обліку та оплати.

Якщо ціна електроенергії на ринку змінилася, формульне ціноутворення допоможе відстежувати і контролювати витрати коштів. Для того замовника, який цим інструментом не скористався, прозора оплата електроенергії за фіксованим тарифом стає проблемою. Як діяти — пояснимо далі.

4 поради для замовників

Севостьянова Ганна консультант з публічних закупівель, канд. економ. наук, Київ
Про закупівлю електроенергії в умовах воєнного стану замовники запитують часто. Чим керуватися під час такої закупівлі — Постановою № 169 чи Законом № 922? Якого постачальника вибирати? Як постачальника змінити?


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді