Що чекає на сферу закупівель найближчим часом – головні пріоритети з перших вуст

У Prozorro відсвяткували 8 річницю. День народження – це не лише привід обговорити зроблене, а й можливість почути про плани і нові пріоритети

Напрями розвитку сфери закупівель окреслила Надія Бігун, заступник Міністра економіки України. Наводимо головні акценти з її промови на зустрічі, присвяченої 8 річниці Prozorro.

Що чекає на сферу закупівель найближчим часом – головні пріоритети з перших вуст

Про роль кожного закупівельника

«Наша сила найбільша – це люди. Ті, які працюють над майбутнім країни. Я впевнена, що закупівельники, функція закупівель, розбудова професіоналізації закупівель – це наша ключова частина реформи публічних закупівель».

Про роль закупівель в інтеграції з ЄС

«Про вступ в Європейський Союз. Можливо, ви знаєте, що ми цей процес починаємо саме з публічних закупівель. Чому насправді  так сталося, чому ми почали переговори з Європейським Союзом із закупівель?.. Тому що публічні закупівлі є однією з найбільш просунутих і прогресивних сфер, що вже дуже наближена до того, аби відповідати вимогам європейського законодавства. Так думають вони. А я думаю, що ми вже трошки навіть попереду від наших партнерів з Європейського Союзу і можемо не тільки навчитися від них і взяти передові практики, а можемо й навчити наших партнерів, як показувати найвищі стандарти, незважаючи на війну і супер непередбачувані обставини. Ми продовжуємо дійсно показувати великі успіхи».

Про професіоналізацію як головний напрям розвитку

«Стратегія, яку ми затвердили на початку року… Ця стратегія в принципі за собою має на меті більше фокусу в системі закупівель приділити замовнику, професіоналам в сфері закупівель. Розвивати професіоналів в сфері закупівель. Давати професіоналам в сфері закупівель більше простору для прийняття рішення і більше інструментів, якими ці рішення можуть імплементуватися.

Тому з боку системи Прозорро очевидно, що ми будемо розвивати нові інструменти. Динамічну систему закупівель, торги з обмеженою участю – найближчим часом будемо впроваджувати. Будемо продовжувати впроваджувати інші підходи. Ви вже знаєте, що надрафтофаний новий проєкт закону, в якому ці підходи закладені. І цей новий проєкт закону, його мета, з одного боку, – наблизити нас до європейського законодавства й імплементувати ті процедури, які в європейському законодавстві передбачені. З іншого боку, підсилити професіоналів в сфері закупівель. Дати їм більше простору для прийняття рішень».

Про зміни в контролі закупівель

«Величезний вплив на розвиток системи закупівель мають Рахункова палата, Антимонопольний комітет, Державна аудиторська служба. І я впевнена, що на шляху розвитку сфери закупівель і підвищення професіоналізації закупівель, тут буде багато наших спільних задач… У нас багато функцій держави на себе беруть цивільні, громадські організації там, де це потребує. Але мені здається, що ми маємо всерйоз поговорити все таки про те, що має система контролю ефективності закупівель далі і далі відходити від того, що ми контролюємо її через громадські організації, до того, що ми управляємо системою через наші органи контролю і нагляду. Тому це буде також одним із величезних пріоритетів, яким багато уваги приділятиметься, який буде діджилізуватися і розвиватися».

Про готовність кожного, хто працює в сфері, змінюватися і розвиватися

«З інтеграцією з Європейським Союзом ми маємо навчитися користуватися їхніми інструментами. Тут у Прозорро буде знову особлива роль. Треба буде бути однією з перших державних  сфер, яка інтегруватиметься в сфери європейські. Багато буде цікавого. Впевнена,  багато чому будемо вчитися разом. Десь будемо вчити колег, де ми вже трошечки прогресивніші. А це для замовників в сфері закупівель означає, що буде багато змін. Не буде можливості, що ми зафіксуємо все, як є. Треба буде вчитися, треба буде навчатися користуватися новими інструментами».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
4107

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
380

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді