П’ять типів «токсичних» колег: як виявити й нейтралізувати

Закупівельнику доводиться спілкуватися з багатьма, адже будь-хто в установі може ініціювати закупівлю. Якщо після спілкування з деякими колегами відчуваєте себе безсилим, або наче скуштували кислого й солоного одночасно, наші рекомендації стануть вам у пригоді.

Жертва

Як виявити

Показово демонструє свої страждання від роботи. Постійно скаржиться. Жертві завжди складно й погано. Вона чекає, що їй допоможуть, адже її образили, перевантажили, погано пояснили, зачепили, не зрозуміли. Скаржиться і на тих, хто їй допомагає: щось не так зробили, не здогадалися.

Що сказати, щоб нейтралізувати

Мегера

Як виявити

Постійно незадоволена, нападає на інших, вередує, безпідставно відмовляється виконувати свої обов’язки. Демонструє колегам свій настрій, невдоволення, ворожість. Навмисно говорить речі, здатні образити, зачепити. Налаштовує колег одне проти одного словами на кшталт: «Знайшли кому вірити, вона понарозказує!», «Ти з нею на каву ходиш, а вона...»

Що сказати, щоб нейтралізувати

Знецінювач, або скептик

Як виявити

Він не демонструє одвертої ворожості або невдоволення, спілкується приязно і навіть жартує. Але зміст його висловлювань знецінює чужу роботу: результати хирні, непотрібні, зайві; зусилля — марні; ідеї — наївні.

Що сказати, щоб нейтралізувати

Кидала

Як виявити

Любитель підставляти — усвідомлено зловмисний колега. Швидко йде на контакт, зближується, здобувається довіри. Починає більшу частину обов’язків виконувати в парі з кимось із колег — з «подругою» або «другом», залучати колегу до виконання своїх справ, хвалити, радитися. Через деякий час раптово не виконує своїх обов’язків у спільній справі, звалює провину на колегу, демонстративно ображається на її невдоволення, тимчасово затихає, а потім знаходить нову жертву.

Що сказати, щоб нейтралізувати

Генератор тривоги

Як виявити

Продукує тривогу з будь-якого приводу: розповідає колегам про ризики, яким вони піддали себе або дітей, попереджає про можливі негативні наслідки, закликає ставитися до всього дуже серйозно, багато разів подумати. Завжди підводить до висновку, що робити задуманого не слід. Підтримує тільки обережність, пильність, відмову від активності. Іноді генератор тривоги — маніпулятор або інтриган: висловлюється двозначно, недоговорює, натякає, відповідає запитанням на запитання, висловлює сумніви, показово не договорює. Створює атмосферу незрозумілої тривоги. Тема пандемії — ідеальне середовище для генератора тривоги.

Що сказати, щоб нейтралізувати



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді