Внесення змін до договору про публічні закупівлю в Прозоро

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Укладення замовником договору за результатами процедури закупівлі — це ще не завершення фактичної закупівлі, адже в ході виконання цього договору може виникнути необхідність внести до нього зміни. Ми підготували для вас покрокову інструкцію, як це зробити в Прозоро. Обов’язково зверніть увагу на застороги експерта, адже за певних умов внесення зміни у договір в Прозоро буде неправоміним і неможливим.

 


Відповідно до частини першої статті 41 Закону про публічні закупівлі, договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Такими особливостями можна назвати виключні підстави для зміни істотних умов договору, встановлені частиною 5 статтею 41 Закону.  

Зазначена норма є імперативною, і тому замовник не може змінювати істотні умови договору про закупівлю з інших підстав. При цьому порядок зміни умов договору про закупівлю визначається замовником самостійно та з дотриманням законодавства в цілому.

Зміна істотних умов договору може бути тільки з визначених Законом підстав та у спосіб, що передбачені договором про закупівлю.

Кожна підстава для зміни істотних умов договору застосовується у залежності від виникнення умов, що спричинили внесення відповідних змін у договір про закупівлю

Заєць Наталія консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Воєнний стан не призупиняє дію договорів про закупівлю, які замовники уклали до його введення. Сторони мають їх виконуватися за тими умовами, що в таких договорах прописали і погодили. Проте не всі учасники згодні виконувати договори про закупівлю в умовах воєнного стану. Вони нагадують про можливість внести зміни до договору, яку передбачив законодавець. Замовники ж у будь-якому випадку мають діяти за вимогами законодавства. Як діяти та хто прав?

Вносити зміни замовник може за наявності однієї або кількох підстав, визначених частиною п’ятою статті 41 Закону, однак обґрунтування та документальне підтвердження здійснюється ним окремо щодо кожного випадку. 

При цьому Закон не містить обмежень щодо укладення однієї або одночасно декількох додаткових угод до договору про закупівлю у разі застосування кількох підстав.

Водночас замовник повинен слідкувати щоб застосування декількох підстав для зміни істотних умов договору одночасно не призвело до їх зміни у непередбачених Законом випадках.

 

Усі зміни до договору про закупівлю оформлюються у тому ж форматі, що і сам договір, тобто додатковою угодою. Така угода підписується сторонами у паперовій формі, після чого замовник має внести відповідну інформацію про зміни до договору в електронній системі закупівель. 

Це відбувається шляхом оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю. Таке повідомлення оприлюднюється протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. 

Замовник у своєму електронному кабінеті має увійти на сторінку закупівлі і натиснути «працювати з договором». Далі, він має натиснути «додати зміни» і система переведе його на вікно, в якому можна внести інформацію про зміни до договору (рис. 1). 

 

Рис. 1

Як внести зміни до договору в Прозоро

Після чого замовник повинен натиснути «додати зміни», і потім зможе обрати підставу для внесення змін до договору з переліку, встановленого частиною п’ятою статті 41 Закону та завантажити додаткову угоду, натиснувши «прикріпити файл».

Три важливих правила для зміни істотних умов

Замовник повинен обрати підставу для внесення змін до договору про закупівлю поставивши галочку навпроти відповідної підстави. 

Увага! Замовник має можливість обрати відразу декілька підстав (рис. 2).

Рис. 2

Як внести зміни до договору в Прозоро

Крім того, замовник може в окремому рядку деталізувати зміни та описати підстави для внесення змін до договору про закупівлю (рис. 3).

Рис. 3

Як внести зміни до договору в Прозоро

Після внесення змін до договору про закупівлю та оприлюднення відповідної додаткової угоди замовник повинен натиснути «Внести зміни» та накласти КЕП.

Важливо! Зміни до договору про закупівлю можуть вноситися необхідну кількість разів, але виключно до того часу, коли замовник оприлюднить звіт про виконання договору про закупівлю.

Частиною першою статті 629 ЦК встановлено, що строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов’язки відповідно до договору згідно з частиною першою статті 631 ЦК України.

Таким чином, зміни до договору про закупівлю можуть бути внесені тільки, якщо цей договір діє. Якщо ж договір виконаний, замовник вносити зміни до нього не може.

Чи оприлюднювати договір про закупівлю, який отримали з порушенням строків

Це правило діє, навіть, у випадку коли замовнику потрібно продовжити дію договору про закупівлю на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 % суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку.

Таким чином, якщо замовник планує скористатися даною нормою Закону, він не повинен оприлюднювати звіт про виконання договору, навіть якщо договір виконано достроково.  Якщо ж строк дії договору закінчується, замовнику варто потурбуватися про його продовження задля того щоб мати можливість застосувати норму про 20%.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді