Який річний план обрати для закупівель наприкінці року

UA RU
Досить часто під час планування закупівлі на наступний рік наприкінці поточного, замовники не можуть визначитися, який річний план обрати. Як визначитись, до якого річного плану включати закупівлі наприкінці 2021 року, пояснимо у статті


Закупівлі вкінці 2021 року можна включати як до поточного річного плану закупівель, так і річного плану 2022. Для вибору правильного варіанта орієнтуйтеся на фінансування. Розглянемо два варіанти.

Варіант перший

До якого річного плану включати закупівлі наприкінці року, якщо кошти вже виділені?

У такому разі можна сміливо вносити їх до плану поточного року.

В залежності від категорії замовника така закупівля, а конкретніше її реалізація виконанням договору, може здійснюватися:

  • тільки до кінця поточного бюджетного року — якщо у якості замовника виступає бюджетник;
  • також наступного року — якщо діяльність підприємства не прив’язана до бюджетного періоду.

Варіант другий

Часто отримуємо в редакцію запитання: «До якого річного плану включати закупівлі наприкінці 2021 року, якщо фінансування ще не виділено, кошторис не затверджено чи ухвалено лише тимчасовий, проте йдеться про потребу саме наступного року?»

Відповідаємо: У такому випадку формуйте річний план закупівель на 2022 рік.

Пам’ятайте, що оголошувати закупівлю дозволяється тільки після затвердження річного плану закупівель. А, зважаючи на те, що річний план закупівель на 2022 рік можна затверджувати, приміром, у грудні 2021 року, то не буде колізії, якщо вказати орієнтовним початком закупівлі саме цей проміжок часу.

Важливо! Вирішуючи, до якого річного плану віднести закупівлі в кінці 2021 року, обов’язково враховуйте позицію Мінекономіки. Законом № 922 не забороняється проводити закупівлі до набрання чинності законом про Державний бюджет України, затвердження кошторису, плану використання бюджетних коштів, фінансового плану підприємства. Якщо замовнику необхідно задовольнити невідкладні потреби у товарах, роботах або послугах наступного року, він має можливість почати закупівлю за конкретним предметом закупівлі під кінець цього року або ж на початку майбутнього (лист Мінекономіки від 03.09.2020 № 3304-04/54160-06).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді