Що можна закуповувати за залишки освітньої субвенції

UA RU
Якщо станом на кінець бюджетного періоду на рахунках місцевих бюджетів за освітньою субвенцією залишилися кошти, їх можна зберегти для витрат у наступному бюджетному періоду. При цьому необхідно враховувати цільове призначення трансферту (згідно з ч. 4 ст. 103-2 БК). Аби уникнути порушення закону, важливо точно знати, на що можна витрачати залишки освітньої субвенції.

 

 

У яких випадках залишаються кошти

За вимогами статті 103-2 БК освітню субвенцію використовують для оплати праці з нарахуваннями педагогічного персоналу. Бюджетний кодекс встановлює перелік типів освітніх закладів, що можуть користуватися освітньою субвенцією.

Кабінет Міністрів України затверджує Порядок, відповідно до якого можна використовувати кошти освітньої субвенції. Урядом запроваджено формули для розподілу освітньої субвенції між бюджетами (Постанова № 1088).

Згідно з п. 4 Порядку, склад освітньої субвенції ураховує резерв коштів. Його обсяг може перевищувати загальний не більш як на 1 %.

⚡️ Закупівлі тендерного комітету наприкінці 2021 року: як завершити

Таким чином, правила розрахунку, розподілу та застосування освітньої субвенції в поточному бюджетному періоді врегульовуються нормативними документами. Можна зробити висновок, що 99 % коштів освітньої субвенції дозволяється використовувати виключно на оплату роботи педагогічних працівників із нарахуваннями. У Листі № 3775 МОН надало рекомендації стосовно розрахунку обсягу освітньої субвенції на 2021 рік. Отже, виникнення залишку освітньої субвенції вважається цілковито правомірним, і його можна використати у наступному бюджетному періоді.

Використання залишків субвенції

Порядок використання залишку коштів освітньої субвенції періодично змінюється. Перед тим як витратити ці залишки, потрібно з’ясувати, наскільки це правомірно.

Зараз залишки коштів за субвенцією дозволяється спрямовувати на оновлення матеріально-технічної бази закладів й установ освіти. Насамперед рекомендується витрачати гроші на:

  • закупівлю шкільних автобусів для транспортування учнів із закладів загальної середньої освіти, що будуть оптимізовані, об’єднані, реорганізовані;
  • придбання персональних комп’ютерів, мультимедійної техніки, засобів навчання та обладнання для кабінетів початкової школи, інформатики, математики, біології, хімії та фізики;
  • купівлю підручників та посібників (як звичайних, так і електронних);
  • оновлення навчальної та матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти, що оптимізовані, об’єднані, реорганізовані чи які повністю укомплектовані і до яких будуть транспортувати учнів закладів загальної середньої освіти;
  • заходи, спрямовані на підвищення рівня пожежної безпеки;
  • ремонтні роботи, оновлення обладнання для їдалень, харчоблоків закладів загальної середньої освіти;
  • підключення освітніх закладів до інтернету, зокрема у селах;
  • будівництво нових туалетних приміщень та їхню реконструкцію, капітальний і поточний ремонт туалетних приміщень закладів загальної середньої освіти, де початкову освіту отримують не менш ніж 20 дітей, їх облаштування санітарно-гігієнічним обладнанням та розроблення необхідної проєктної документації;
  • придбання засобів індивідуального захисту для профілактики коронавірусної хвороби: масок, рукавичок, щитків, засобів дезінфекції, пірометрів, зокрема інфрачервоних термометрів, оплату послуг зі знезаражування приміщень.

 

 

У 2021 році у якості винятку КМУ дозволив використання коштів освітньої субвенції для організації безпечного навчального процесу в закладах загальної середньої освіти. На це не дозволяється витрачати кошти, у яких є цільове призначення, а також гроші, виділені за рішеннями КМУ у попередніх роках.

Під час закупівлі малоцінних необоротних матеріальних активів, коли придбаваєте оснащення для їдалень, харчоблоків й навчальних кабінетів, видатки розвитку спрямовуйте на видатки споживання.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді