У яких випадках можна оформити УО за сумісництвом

UA RU
Знайти працівника, що знається на закупівельному законодавстві, досить непросто. Саме тому у багатьох замовників виникає питання, чи можна взяти на роботу сумісника. Однак призначити УО за сумісництвом мають право не всі замовники. Чому? Роз'янюємо у статті.

 


Закон № 922 не обмежує права замовника обирати Документи уповноваженої особи та замовника залежно від умов трудового договору – основне робоче місце або сумісництво. Отже, уповноваженою особою може стати й основний працівник, і сумісник.

Водночас замовнику потрібно брати до уваги законодавчі та нормативно-правові акти, які можуть обмежувати роботу за сумісництвом залежно від посади працівника і юридичної особи, де він працює.

Положення про уповноважену особу

Сумісництво уповноваженої особи (УО) в держорганах та ОМС

Держслужбовці, посадові особи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови не мають права працювати за сумісництвом. Річ у тому, що особам, що уповноважені виконувати функції держави чи місцевого самоврядування, заборонено виконувати іншу оплачувану роботу або займатися підприємництвом, якщо інше не передбачено Конституцією чи законами України (п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону № 1700).

Проте існують певні винятки. Держслужбовці й посадові особи місцевого самоврядування мають можливість займатися  викладацькою, науковою і творчлою діяльністю, медичною практикою, інструкторською та суддівською практикою зі спорту. Увага! Винятки не стосуються закупівель, тому призначити державного службовця або посадову особу місцевого самоврядування уповноваженою особою за сумісництвом не вдасться.

Увага! Не плутайте призначення уповноваженої особи за сумісництвом та призначення уповноваженої особи за суміщенням.

Уповноважена особа за сумісництвом у держпідприємствах, установах, організаціях

Законодавство не дозволяє працювати за сумісництвом керівникам держпідприємств, установ, організацій, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів, зокрема цехів, лабораторій, відділів, а також їхнім заступникам. Згідно з п. 4 Постанови № 245, перелічені працівники мають право додатково займатися тільки наукою, викладацькою, медичною і творчою діяльність.

Робимо висновок: такий працівник, призначений УО за основним робочим місцем, не зможе виконувати обов’язки уповноваженої особи на іншому держпідприємстві за сумісництвом.

А ось працівники, що не обіймають керівні посади, мають можливість працювати за сумісництвом на інших підприємствах (згідно з п. 1 Постанови № 245).

Припустимо, що робітник/спеціаліст/службовець держпідприємства виконує обов’язки УО на основному робочому місці. Водночас на іншому підприємстві, в установі або організації можна буде:

  • прийняти його за сумісництвом на вільну посаду і призначити УО. При цьому важливо враховувати обмеження щодо тривалості роботи за сумісництвом;
  • визначити його УО, якщо він працює на підприємстві у якості сумісника.

 

 

 

Важливо! Врахуйте правила роботи за сумісництвом, що містить п. 2 Постанови № 245:

  1. На умовах сумісництва дозволено працювати на тому самому чи іншому підприємстві, в організації, установі тільки у вільний від виконання основної роботи час.
  2. Необхідно дотримуватися дозволеної тривалості праці:
    • до 4-х годин у робочий день;
    • повний робочий день у вихідний від основної роботи день.
  1. Максимальна загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця – половина місячної норми робочого часу.

Сумісництво УО в комунальних підприємствах

Постанова № 245 встановлює обмеження щодо роботи за сумісництвом співробітників державних підприємств, установ та організацій. При цьому варто враховувати, що Міністерство соціальної політики наполягає на тому, що Постанова № 245 регулює роботу на умовах сумісництва в установах та організаціях, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів. Таким чином, ця постанова розповсюджується як на державні, так і на комунальні підприємства, установи й організації.

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді