Попередня оплата в договорах про закупівлю періодичних видань на 2022 рік

UA RU
Автор
експерт
Фахові видання — незамінні помічники для закупівельників в умовах постійних змін. Наприкінці 2021 року саме час подбати про надійні джерела інформації та професійну підтримку у наступному році. Чи можлива попередня оплата в договорі на закупівлю періодичних видань? Які нюанси врахувати при закупівлі улюблених видань?


Про закупівлю періодичних видань на 2022 рік варто подбати вже зараз. Адже у вирі закупівельних справ і стрімких законодавчих змін залишитись без надійної фахової підтримки складно й штрафонебезпечно.

Бюджетні асигнування на передплату фахових періодичних видань, як і на всі інші видатки, установа планує в кошторисі.

Показники видатків бюджету, які включаються до проєкту кошторису, необхідно обґрунтувати належними розрахунками за кожним кодом економічної класифікації видатків бюджету (КЕКВ), а також деталізувати за видами та кількістю товарів (робіт, послуг) із зазначенням вартості за одиницю. Так скеровує п. 22 Порядку № 228.

Видатки на придбання або передплату періодичних, довідкових, інформаційних видань, у т. ч. електронних, установи планують у кошторисі та проводять за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» (далі — КЕКВ 2210). Так передбачено підпунктлом 2.2.1-3 Інструкції № 333. Стане у пригоді стаття «Закупівля періодичних видань».

Однак, пам’ятайте, що за цим кодом неможливо поповнювати періодичними виданнями 2022 року свої бібліотечні фонди. Бо такі необхідно планувати в кошторисі та проводити за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» (пп. 3.1.1-14 Інструкції № 333). Зважте, що проводити ці видатки установа може лише в межах сум, які підтверджують розрахунки та економічні обґрунтування за ними, які вона додає до кошторису. Оскільки головні розпорядники бюджетних коштів (далі — головний розпорядник) під час розгляду проєктів кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету, планів спеціального фонду, зведення показників спеціального фонду кошторису зобов’язані, зокрема, не приймати до кошторисів розпорядників бюджетних коштів (далі — РБК) нижчого рівня суми, не підтверджені розрахунками та економічними обґрунтуваннями (абз. 5 п. 29 Порядку № 228).

Отже, щоб вигідно передплатити зі знижкою примірники видань, установі треба, насамперед, виявити зекономлені бюджетні асигнування за КЕКВ 2210 та іншими статтями видатків загального та спеціального фондів кошторису.

Чи можлива передоплата в договорі на закупівлю періодичних видань

Коли замовник спрямовуватимете зекономлені бюджетні асигнування на КЕКВ 2210 для передплати фахової періодики під час перерозподілу видатків на підставі Довідки, має пам’ятати про те, що:

  • лише установа відповідає за заборгованість, яка склалася за видатками спеціального фонду, як РБК, з вини якого вона утворилася;
  • коли головний розпорядник визначає обсяг видатків бюджету РБК, ураховує об’єктивну потребу в коштах вашої установи, виходячи з основних виробничих показників і контингентів;
  • установи обов’язково мають першочергового забезпечити бюджетними коштами видатки на оплату праці з нарахуваннями, виплату стипендії, а також на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Так скеровує абз. 3 п. 19, п. 20 Порядку № 228.

Так, при закупівлі періодики коштом бюджету попередня оплата в договорі про закупівлю періодичних видань — можлива. Однак, пам’ятайте, що така передоплата за договором можлива на строк не більше 12 місяців (абз. 3 п. 1 постанови КМУ «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 04.12.2019 № 1070).

Отже, щоб використати перерозподілені бюджетні асигнування для передплати, необхідно спочатку отримати в головного розпорядника відповідно оформлене рішення. Потім надати це рішення до органу Казначейства за місцем обслуговування. Зважте, що саме головний розпорядник визначає:

  • положення щодо попередньої оплати в поточному бюджетному періоді тих товарів, робіт і послуг, зокрема й акційних періодичних видань на 2022 рік, які договори про закупівлю передбачають поставити, виконати і надати протягом —
    • поточного бюджетного періоду;
    • наступного бюджетного періоду;
  • розмір і строк попередньої оплати в межах встановленого Постановою № 1070 строку попередньої оплати;
  • кількість платежів з попередньої оплати в межах цього строку (абз. 5 п. 1 Постанови № 1070).



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді