В Одесі за бюджетні кошти відремонтували водогін для комерційної структури

Міською радою Одеси було проведено реконструкцію об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, якими надалі майже 10 років безоплатно користується приватна структура та отримує з цього прибутки.

ревізія бюджету

Кримінальна відповідальність за перешкоджання діяльності аудиторів

За результатами ревізії бюджету Одеської міської територіальної громади Держаудитслужбою встановлено, що у 2003 році Одеська міськрада практично за безцінь передала в оренду на 49 років цілісний майновий комплекс комунального підприємства «Одесводоканал».

До його складу увійшли:

  • нерухоме майно;
  • інженерні мережі;
  • комунікації водопостачання і водовідведення;
  • багаторічна клієнтська база;
  • оборотні активи тощо.

Договір оренди підписали колишній міський голова та керівник комерційної структури – ТОВ «Інфокс». В результаті прийняття такого неоднозначного та суперечливого управлінського рішення Одеська міська рада фактично передала в оренду приватній компанії не лише готовий «бізнес», а й стратегічно важливий сектор забезпечення життєдіяльності міста.

Через зношеність об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, що потребували реконструкції, Одеська міська рада вирішила провести капітальний ремонт водопровідної мережі.

З метою реалізації намічених планів комунальне підприємство «Агентство програм розвитку «Одеси» протягом 2007–2009 років отримало кредит Міжнародного банку реконструкції та розвитку під державні гарантії на суму понад 45 млн доларів США. Саме за рахунок цих коштів було проведено реконструкцію об’єктів цілісного майнового комплексу.

У жовтні 2015 року зазначені об’єкти будівництва були введені в експлуатацію. При цьому прибутки з надання послуг водопостачання та водовідведення споживачам Одеси оновленим водогоном продовжувала отримувати ТОВ «Інфокс».

Тобто Одеська міська рада за рахунок бюджетних коштів погасила кредит, а відремонтованим майном фактично безоплатно користується приватна компанія.

Внаслідок такої бездіяльності посадових осіб Одеської міськради бюджет громади лише за обревізований період витратив на погашення отриманого кредиту понад 370 млн грн та зазнав реальних збитків на суму майже 338 млн грн у вигляді недоотриманих доходів.

Джерело: офіційний сайт ДАСУ

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Пов’язані особи в публічних закупівлях 2024

Чи легко встановити, чи пов’язані особи під час тендеру? Не поспішайте відповідати на це запитання. Для початку ознайомтеся з ознаками та прикладами пов’язаних осіб. Вивчіть значущі судові рішеннями та алгоритми дій замовника, у разі встановлення пов’язаності під час проведення закупівлі.
5426

Кримінальна відповідальність у сфері публічних закупівель

Дехто помилково вважає, що найстрашніше, що може бути в закупівлях, — це штраф. Однак судова практика свідчить, що варто зважати ще й на кримінальну відповідальність. Розглядаємо найпоширеніші випадки кримінальної відповідальності у сфері публічних закупівель
17119

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
2169

Яких порушень припускаються замовники, коли укладають договори за пунктом 13 Особливостей

Вже пів року аудитори проводять моніторинг закупівель за пунктом 13 Особливостей. Свіжий аналіз проведених моніторингів та найпоширеніших порушень, які допускають замовники, — у статті від проєкту «ДеюреЗакупівлі: закон і практика»
3103

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді