Коли застосовувати відкриті торги з публікацією англійською мовою з урахуванням Особливостей

149

Запитання

Чи обов'язково застосовувати торги з публікацією англійською мовою після 9 квітня 2024 року?

Відповідь

Із 9 квітня 2024 року замовники отримали можливість для закупівлі товарів, послуг, робіт застосовувати відкриті торги з публікацією оголошення англійською мовою. Що потрібно мати на увазі для таких торгів — пояснює Мінекономіки.

Тепер пункт 10 Особливостей передбачає, що замовники для закупівлі товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн:

• застосовують відкриті торги у порядку, визначеному:

та/або

• використовують електронний каталог для закупівлі товару відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2020 № 822 з урахуванням положень, визначених Особливостями.

Пункт 12-1 Особливостей

Замовники можуть здійснювати публічні закупівлі товарів, послуг, робіт незалежно від їх вартості шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному Законом для відкритих торгів, оголошення про проведення яких оприлюднюється відповідно до частини 3 статті 10 Закону, та з урахуванням положень абзацу 2 пункту 4, пунктів 19, 27, 43, абзацу 9 пункту 44 та пункту 47 Особливостей. Такий порядок застосування відкритих торгів

Пункт 8 Особливостей

Замовники можуть здійснювати публічні закупівлі товарів і послуг шляхом укладення рамкових угод відповідно до умов, визначених у Законі № 922

Мінекономіки наголошує, що Особливості передбачають право, а не обов’язок замовника використовувати процедуру закупівлі відкритих торгів з публікацією англійською мовою.

Вартісні межі, визначені у частині 3 статті 10 Закону № 922не застосовують.

Проте порогові межі для проведення відкритих торгів, а також відкритих торгів з публікацією англійською мовою, встановлює пункт 10 Особливостей.

Тому залежно від вартості предмета закупівлі, визначеної за Особливостями, замовник самостійно вибирає процедуру закупівлі — або звичайні відкриті торги, або відкриті торги з публікацією англійською мовою.

Вибір відкритих торгів з публікацією англійською мовою обґрунтовувати не потрібно.

Мінекономіки нагадало, що під час проведення відкритих торгів з публікацією англійською мовою розгляд тендерних пропозицій на відповідність вимогам тендерної документації передує електронному аукціону.

Якщо ж для участі у таких торгах учасники подали менше двох тендерних пропозицій і до оцінки допущені менше двох тендерних пропозицій, ЕСЗ автоматично відміняє тендер згідно з абзацом 3 пункту 1 та  пунктом 2 частини 2 статті 32 Закону № 922.

Пункт 12-1 Особливостей

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Пов’язані особи в публічних закупівлях 2024

Чи легко встановити, чи пов’язані особи під час тендеру? Не поспішайте відповідати на це запитання. Для початку ознайомтеся з ознаками та прикладами пов’язаних осіб. Вивчіть значущі судові рішеннями та алгоритми дій замовника, у разі встановлення пов’язаності під час проведення закупівлі.
5428

Кінцевий строк подання тендерних пропозицій: що необхідно пам'ятати

Оприлюднюючи інформацію в ЕСЗ, пам'ятайте про строк, після якого закінчиться можливість будь-яких змін в документах та вимогах до учасників. Як правильно його розрахувати — роз'яснюємо у статті
4223

Як відхилити пропозицію учасника або переможця у торгах

Відхилення тендерної пропозиції учасника та переможця відбувається за різних підстав. Експертний аналіз умов, за яких законодавство дозволяє відхиляти тендерні пропозиції, допоможе замовникам не допустити помилок та вбереже від можливих оскаржень
15153