Абзац 14 пункт 47 Особливостей закупівель: враховуємо зміни

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
У редакції Особливостей після 09.04.2024 виключено абзац 14 з пункту 47. Пояснимо, як бути замовнику

Останні зміни до Особливостей виключили абз. 14 з пункту 47, що передбачав, що замовник може прийняти рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли учасник процедури закупівлі не виконав свої зобов’язання за раніше укладеним договором про закупівлю із цим самим замовником, що призвело до його дострокового розірвання, і було застосовано санкції у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків протягом трьох років з дати дострокового розірвання такого договору.

Замовник міг встановлювати в тендерній документації вимоги до учасника процедури закупівлі стосовно способу підтвердження вказаної підстави та повинен був встановлювати відповідні вимоги щодо переможця процедури закупівлі.

✔️ Перевірка учасника за пунктом 47 після змін

Також, замовник міг відхиляти учасника  у разі наявності відповідної підстави щодо нього. І не тільки учасника процедури закупівлі. Він повинен був відхилити переможця процедури закупівлі у разі якщо той не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстави, зокрема визначеної в абз. 14 п. 47 Особливостей.

Після останніх змін в Особливостях таких вимог немає. Однак сама підстава не виключена, а перенесена до п. 45 Особливостей, як право замовника відхиляти учасника процедури закупівлі.

Замовник може відхилити тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли учасник процедури закупівлі не виконав свої зобов’язання за раніше укладеним договором про закупівлю з тим самим замовником, що призвело до:

  • дострокового розірвання договору про закупівлю;
  • застосування санкцій у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків протягом трьох років з дати дострокового розірвання такого договору.

Обидві ці умови повинні бути дотримані щоб замовник міг скористатися своїм правом відхилити учасника процедури закупівлі. При цьому, йдеться про договір, укладений саме з цим замовником.

🔥Зареєструйтеся на безплатний вебінар та підключайтеся 9 травня до онлайн-трансляції у ZOOM.

❗️ Запис вебінару буде доступний лише для
передплатників системи «Експертус Держзакупівлі»

web_0905.png

Хочу на онлайн-трансляцію

Водночас, зазначений учасник процедури закупівлі може надати підтвердження вжиття заходів для доведення своєї надійності, незважаючи на наявність відповідної підстави для відхилення тендерної пропозиції. Для цього він (суб’єкт господарювання) повинен довести, що він сплатив або зобов’язався сплатити відповідні зобов’язання та відшкодування завданих збитків.

Якщо замовник вважає таке підтвердження достатнім, тендерна пропозиція такого учасника не може бути відхилена. Якщо замовник прийме інше рішення, то  слід ураховувати, що таке відхилення може бути оскаржено учасником до АМКУ.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді