Державно-приватне партнерство - шлях для ефективної модернізації шкільних їдалень

Державно-приватне партнерство дозволить провести ефективну модернізацію шкільних їдалень.

Державно-приватне партнерство - шлях для ефективної модернізації шкільних їдалень

Обов’язкові закупівлі продуктів харчування в електронному каталозі

Про це зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час великої партнерської зустрічі на «Фабриці-кухні» в Бучі, яка відбулась за участі першої леді України Олени Зеленської, українських міністрів, команди офісу реформи шкільного харчування та міжнародних партнерів 30 березня. Зустріч була присвячена обговоренню стратегічних цілей реформи шкільного харчування, основною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей в кожному куточку України.

«Щоб масштабувати наші здобутки і результати, потрібно більше ресурсів і більше партнерів.  Хочемо знайти друзів, які тепер допоможуть втілити такі ж проєкти та продовжити реформу на своєму рівні кожній громаді.  Школи та садочки, інші дитячі заклади стали місцем, де попри війну, закладаються здорові харчові звички на все життя, отже закладається майбутнє всього суспільства», – відзначила перша леді України Олена Зеленська. 

Партнерська зустріч мала ознайомчо-дискусійний характер, і складалась з 2 блоків:

  • з  інтерактивної частини, під час якої учасники зустрічі  ознайомились з роботою «Фабрики-кухні» та занурились в технологічні процеси приготування страв;
  • та з офіційної частини заходу, в межах якої учасники зустрічі взяли участь в панельній дискусії за участі міністрів та міжнародних партнерів реформи.

«Здорова і збалансована їжа для дітей у школах – відповідальність держави, але також і можливість для бізнесу. Як виробників харчів, які беруть участь у закупівлях для шкіл, так і для тих, хто надає послуги кейтерингу. Якщо говорити про інструменти підтримки виробників харчових продуктів, то наразі доступні наші гранти на переробку з можливістю отримати до 8 мільйонів гривень. Також діє програма «Доступні кредити 5-7-9». Це можливість оснастити своє виробництво та посилити потужності. Для дрібних бізнесів доступна програма «Власна справа» – це шанс отримати від 50 до 250 тисяч гривень на створення чи розвиток бізнесу. Довготривале ж рішення для ефективної модернізації шкільних їдалень – державно-приватне партнерство. Наразі ми очікуємо ухвалення у другому читанні законопроєкту №7508. Він дасть можливість залучити приватні інвестиції у цю сферу.  Сподіваюся, що парламент підтримає цей важливий законопроєкт», - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки  Юлія Свириденко.

В межах великої партнерської зустрічі було:

  • презентовано 4 стратегічні цілі реформи шкільного харчування:
  • посилення фінансової та інституційної спроможності громад;
  • модернізація інфраструктури закладів освіти;
  • забезпечення розвитку кадрового потенціалу;
  • формування культури здорового харчування);
  • окреслено карту потреб (найактуальніші потреби реформи), створену командою реформи та профільними міністерствами задля кращого розуміння партнерами пріоритетних задач згідно стратегічних цілей реформи. 

В межах презентації стратегічних цілей були озвучені найактуальніші потреби реформи шкільного харчування, зокрема:

  • будівництво, відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти по всій Україні;
  • необхідність залучення грантової підтримки для розробки ПКД на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт приміщень харчоблоків закладів освіти;
  • проведення навчальних заходів для проєктантів та проєктних організацій;
  • фінансування експертної підтримки для громад.

Також серед нагальних потреб, зокрема:

  • необхідність забезпечення рівних можливостей харчування для дітей;
  • будівництво 24 кулінарних хабів по всій Україні до кінця 2027 року;
  • забезпечення навчання для управлінців, реалізація цифрових проєктів реформи;
  • створення національної премії для кухарів ЗнаЇмо Awards;
  • підтримка інформаційної кампанії про здорове харчування;
  • залучення ЦКПХ у формування харчових звичок і здорового способу життя серед учнів;
  • створення освітніх та дидактичних матеріалів для української школи про вплив здорового харчування.

Довідково

Реформа шкільного харчування, яка розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської, продовжує набирати обертів всупереч викликам війни. Фабрика-кухня є ініціативою першої леді Олени Зеленської в межах реформи шкільного харчування, яку запланували ще до початку російського вторгнення. Меценатом проєкту виступив американський бізнесмен та філантроп Говард Баффет. Фабрика-кухня у Бучі, яка розпочала свою роботу  11 березня 2024 року – пілотний проєкт, який вже поширюється на інші регіони України. Будівництво другої фабрики-кухні вже розпочалось в Лозівській громаді Харківської області. Одна подібна фабрика-кухня може забезпечувати харчуванням декілька десятків навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 13 тисяч шкіл та 9 тисяч закладів дошкільної освіти). 

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити предмет закупівлі для лікарських засобів

Якщо ви проводите закупівлі ліків, маєте обов’язково врахувати, що предмет закупівлі лікарських засобів визначається не за четвертою цифрою й не так, як для медичних виробів. Як правильно діяти, щоб не порушити вимог законодавства — у статті
6342

Класифікатор медичних виробів НК 024:2023

Інформацію про предмет закупівлі медвиробу в електронній системі зазначають за його кодом та назвою відповідно до національного класифікатора НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів». Тож скачайте класифікатор, щоб завжди мати його під рукою
5796

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді