Види закупівель 2024

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Кожен закупівельник постає перед вибором виду закупівлі. Розглянемо, від чого відштовхуватися на час воєнного стану та як діяти, щоб закупити без порушень

Види закупівель за Особливостями

Особливості передбачають чотири головні інструменти для закупівельників, щоб придбати товари, роботи, послуги.

Це такі види закупівель:

  • процедура закупівлі відкриті торги;
  • закупівля через електронний каталог;
  • укладення договору про закупівлю без застосування ЕСЗ;
  • спрощена закупівля за порядком, що встановлює Інструкція про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в особливостях здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування та зупинення дії наказу ДП «ПРОЗОРРО» від 19.03.2019 року № 10, затверджена наказом ДП «Прозорро» від 20.10.2022 № 25 (далі — Інструкція № 25).

🔥Зареєструйтеся на безплатний вебінар та підключайтеся 9 травня до онлайн-трансляції у ZOOM.

❗️ Запис вебінару буде доступний лише для
передплатників системи «Експертус Держзакупівлі»

web_0905.png

Хочу на онлайн-трансляцію

Зважайте, що замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини, щоб уникнути проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу, визначених Особливостями (п. 6 Особливостей).

Ураховуйте ключові правила, коли вибираєте вид закупівлі.

  1.  Не діліть предмет закупівлі, щоб уникнути застосування відкритих торгів/електронного каталогу.
  2.  У всіх невизначених/сумнівних ситуаціях обирайте процедуру закупівлі відкриті торги.
  3.  Застосовуйте електронний каталог для закупівлі простих однотипних товарів, що не вимагають складних умов постачання і експлуатації.
  4.  Укладайте прямий договір про закупівлю за пунктом 13 Особливостей, якщо маєте якісне документальне обґрунтування.

Коли і який вид закупівлі обирати, розберемо далі докладно.

Види процедур закупівель

Відкриті торги — основна процедура закупівлі. Якщо не хочете помилитися, вибирайте саме її.

Відкриті торги передбачають конкурентну боротьбу. Замовник не мав би їх проводити, якщо відсутня конкуренція. Однак навіть тоді, коли немає конкуренції і учасник на ринку один, він може подати ТП і стати переможцем процедури закупівлі. Потрібно лише, щоб усі документи його ТП відповідали вимогам тендерної документації (ТД).

📑 Протоколи УО для кожного етапу відкритих торгів

Це змінює підхід до вибору виду закупівлі у ситуаціях, коли замовники не можуть документально довести відсутність конкуренції.

Йдеться передусім про підпункт 5 пункту 13 Особливостей. Він дозволяє замовникам, щоб придбати товари, послуги, роботи, вартість яких перевищує встановлені межі, укласти договір про закупівлю і не застосовувати відкриті торги та/або електронний каталог, якщо роботи, товари чи послуги може виконати, поставити чи надати винятково певний суб’єкт господарювання у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яку повинен документально підтвердити замовник (пп. 5 п. 13 Особливостей).

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Дізнайтеся, якими документами підтверджувати відсутність конкуренції з технічних причин

Зважайте, що застосовувати визначені пунктом 13 Особливостей підстави, щоб укласти прямий договір про закупівлю, — право замовника, а не обов’язок.

Коли ухвалюєте рішення, чи проводити відкриті торги, зважте усі «за» та «проти». Якщо маєте сумніви у наявності документального обґрунтування, щоб укласти прямий договір, віддавайте перевагу відкритим торгам.

Вид закупівлі — електронний каталог

Альтернативою процедурі закупівлі відкриті торги є електронний каталог. Замовники можуть застосовувати його замість відкритих торгів або паралельно з ними винятково для закупівлі товарів. Граничної межі, щоб використати електронний каталог, Особливості не встановлюють.

📑 Протоколи УО для кожного етапу закупівлі в е-каталозі

Так, замовники для закупівлі товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн:

  • застосовують відкриті торги у порядку, визначеному Особливостями; та/або
  • використовують електронний каталог для закупівлі товару відповідно до порядку, встановленого постановою КМУ «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу» від 14.09.2020 № 822 (далі — Порядок № 822), з урахуванням положень, визначених Особливостями (п. 10 Особливостей).

Конструкція слів «та/або» означає, що такі види закупівель можна застосувати паралельно та одночасно. Погодьтеся, це зручно.

Адже, якщо замовнику виділили кошти на закупівлю товару, він може оголосити процедуру відкритих торгів, а поки її проводитиме, закупити якусь частину потрібного через електронний каталог.

Які ризики слід врахувати в цьому випадку, покажемо на Прикладі 1.

Види закупівель 2024

Вид закупівлі — прямий договір

Замовник може не проводити відкритих торгів чи не застосовувати електронного каталогу, щоб укласти договір про закупівлю, у двох випадках.

1. Коли межі очікуваної вартості закупівлі менші, ніж встановлені Особливостями для проведення відкритих торгів/застосування електронного каталогу. А саме:

для товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту)

< 100 тис. грн

для послуг з поточного ремонту

< 200 тис. грн

для робіт

< 1,5 млн грн

2. Коли наявні підстави укласти договір про закупівлю за пунктом 13 Особливостей.

Кожен з цих випадків проаналізуймо докладно.

Перший випадок

У цьому випадку замовник може обирати, як закупити:

  • укласти прямий договір;
  • застосувати електронний каталог;
  • провести спрощену закупівлю відповідно до Інструкції № 25.

Вибір способу закупівлі у цьому випадку не потрібно обґрунтовувати. Право закупити будь-яким способом закріплюють за замовником норми Особливостей.

Замовник може завжди укласти прямий договір про закупівлю, якщо знає, з ким це зробити. Якщо ж замовник не може знайти потрібного учасника, то у разі закупівлі товарів він використає електронний каталог і знайде постачальника там. До речі, для закупівель до 100 тис. грн таке можливо й для окремих послуг, які наявні в електронному каталозі.

Натомість закупити роботи і послуги замовник зможе в ЕСЗ за порядком спрощеної закупівлі, що передбачає Інструкція № 25.

У будь-якому разі, щоб мати право укласти договір, зважайте на очікувану вартість річної потреби замовника у закупівлі.

Особливості дозволяють проводити закупівлю:

  • на підставі наявної потреби; або
  • у разі планової потреби наступного року/планових потреб наступних періодів (п. 14 Особливостей).

Тож у замовника є вибір проводити закупівлю відповідно до фактично виділених коштів або ж обсягу потреби на рік. Це стосується й закупівлі за тимчасовим кошторисом.

Для того щоб не сумніватися у можливості укладати прямий договір про закупівлю товару чи послуги, упевніться, що на рік замовнику виділили або планують виділити на предмет закупівлі за четвертим знаком кошти у сумі, що не перевищує встановлені вартісні межі

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

Цю пораду використовуйте, якщо не йдеться про додаткову потребу. Якщо ж виникла додаткова потреба провести закупівлю за предметом закупівлі, за яким замовник вже проводив закупівлю у поточному році, очікувану вартість такого предмета закупівлі не додавайте до очікуваної вартості тотожного предмета закупівлі, закупівлю якого провели. Вибирайте наново вид закупівлі такого предмета закупівлі з урахуванням вартісних меж, визначених Особливостями.

Наталія Заєць експерт, консультантка з публічних закупівель, канд. екон. наук
Знатимете, за яких умов можете закупити, якщо виникла додаткова потреба, яку не змогли передбачити. Ознайомитесь із особливостями закупівель, коли додатково виділили кошти, перерозподілили зекономлені кошти або коли договір розірвали

Другий випадок

Інші правила діють у випадку, коли договір про закупівлю замовник укладає на підставах, визначених у пункті 13 Особливостей.

Формулювання пункту 13 Особливостей, що придбання товарів, послуг і робіт «може здійснюватися» без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару, говорить про право замовника так діяти. А отже, він відповідає за реалізацію свого права.

До того ж норми Особливостей побудовані так, що майже в усіх виняткових випадках, які передбачає пункт 13 Особливостей, можна спочатку провести відкриті торги.

Проілюструємо цей висновок на прикладі, коли замовник застосовує підпункт 4 пункту 13 Особливостей.

Не забувайте, коли укладаєте договір про закупівлю відповідно до пункту 13 Особливостей, разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, оприлюднити:



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді