Головне у березні для закупівельника 2024

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
В огляді знайдете консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у березні

Робочі ситуації

Головне у березні для закупівельника 2024

Договір не відповідає проєкту договору

Учасник-переможець надає на підпис договір про закупівлю, який не відповідає проєкту договору в тендерній документації. Які ризики для замовника, якщо такий договір підписати? Чи можна внести несуттєві зміни до договору під час укладання? Дізнавайтеся відповіді на прикладах і з судової практики

Головне у березні для закупівельника 2024

Вимоги «чужої» тендерної документації

Щоб гарантувати заплановану закупівлю та передбачити всі випадки, ми можемо переглядати ТД колег та копіювати собі, на перший погляд, корисні вимоги. Проте так можемо створити ТД, яку учасники не зможуть виконати. Або ж таку – що приверне увагу Держаудитслужби та Органу оскарження. Розберемо все на прикладах і розглянемо правила, щоб сформувати вимоги ТД без помилок і порушень

Головне у березні для закупівельника 2024

Зміна ціни договору через зміну валютного курсу

Законодавець передбачив можливість змінити в договорі про закупівлю ціну через зміну курсу валют під час його виконання. Однак замовники не завжди знають, як таке право реалізувати. Про це свідчить, зокрема, судова практика. Також дізнаєтеся позицію Мінекономіки щодо зміни ціни договору про закупівлю у зв’язку зі зміною курсу валют

Головне у березні для закупівельника 2024

Проведення капремонту у 2024 році за бюджетні кошти

Наразі держава першочергово забезпечує оборону, оплату праці, соцвиплати, відновлення інфраструктури. Чи можна за цих умов проводити капітальні ремонти? Розбираємо, які умови казначейського обслуговування під час воєнного стану та які формулювання предмета договору передбачити у разі закупівлі робіт з капітального ремонту

Поради експертів

Чи надавати пояснення в адмінпротоколі, коли його підписуєте

Аудитори з Держаудитслужби запрошують УО підписати протокол про адмінправопорушення за результатами ревізії. Чи потрібно готувати пояснення на момент підписання протоколу? Чи їх окремо подавати до суду? 

Чи можна укладати новий договір з підрядником, який не встиг виконати минулорічний договір

Замовник уклав з підрядником договір до кінця року. Через погодні умови та відсутність електроенергії підрядник не встиг виконати всі роботи. І у замовника немає претензій до підрядника. Чи може тепер підрядник взяти участь у нових торгах? Чи це не буде порушенням абзацу 14 пункту 47 Особливостей?

Чи потрібно складати протокол УО про підтвердження переможця запиту пропозицій постачальників

Чи потрібен протокол УО про підтвердження переможця запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі Prozorro Market?

Чи буде штраф, якщо УО не має всіх протоколів для прямих договорів

УО не має усіх протоколів про свої рішення, зокрема про укладення договору без використання ЕСЗ. Чи є це порушенням і яка адмінвідповідальність?

Хто може накладати підпис в ЕСЗ замість відсутньої уповноваженої особи

Уповноважена особа пішла у відпустку. Чи має право підпису в ЕСЗ хтось, крім ОУ, на час її відсутності? Чи обов’язково проходити тестування на вебпорталі уповноваженого органу працівникові, який заміщатиме УО?

Коли можна укласти декілька договорів з різними постачальниками, якщо відкриті торги не відбулися

Відкриті торги з особливостями не відбулися. Замовник хоче укласти декілька прямих договорів з різними постачальниками так, щоб загальна сума товарів та їх кількість була такою самою, як і в відкритих торгах. Коли це можливо?

Чи можна одночасно проводити закупівлю різних продуктів харчування у Prozorro Market

Останні зміни до Особливостей зобов’язали замовників закуповувати продукти харчування через Prozorro Market. Чи можна закупити продукти з різними кодами ДК 021:2015 в межах однієї закупівлі?

Коли учасник в аналогічному договорі в ТП може заретушувати ціну

Замовник вимагає підтвердити аналогічний досвід договором визначеного обсягу «не менше ніж...». Керівництво учасника не хоче розкривати ціни в аналогічному договорі. Чи можна замалювати/закрити ціни в договорі? Чи можна взагалі визнати аналогічний договір у складі ТП конфіденційною інформацією?

Чи можна відхилити учасника, який надав не повністю виконані аналогічні договори

Відбувся аукціон на закупівлю дров, учасник-переможець надав два аналогічних договори, як вимагає ТД. Проте, коли замовник їх перевірив, то з’ясував, що ці договори учасник не виконав у повному обсязі. Чи може це бути підставою для відхилення учасника відповідно до абзацу 1 пункту 42 Особливостей?

Форми та зразки

Головне у березні для закупівельника 2024

Довідники

📋 Перелік витрат за пунктом 19 Порядку № 590

📋 Перелік продуктів харчування, закупівля яких здійснюється замовниками з використанням електронного каталогу

📋 Лікарські засоби, закупівлю яких потрібно проводити відповідно до пункту 11-1 Особливостей: до і після 01.03.2024

📋 Медичні вироби, закупівлю яких потрібно проводити відповідно до пункту 11-1 Особливостей: порівняльна таблиця до і після змін



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді