Виконання рішення органу оскарження у публічних закупівлях

Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Розглянемо порядок виконання рішення АМКУ за Особливостями № 1178

Що і коли можуть оскаржити учасники

Порядок оскарження відкритих торгів описаний у підпунктах 55-67 Особливостей № 1178. У пункті 59 Особливостей № 1178, викладено що саме можуть оскаржити учасники.

Виконання рішення органу оскарження у публічнинх закупівляхСкарги, що стосуються тендерної документації, можуть подаватися до органу оскарження (далі – АМКУ) з моменту оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів, але не пізніше ніж за три дні до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, установленого до внесення змін до тендерної документації.  Наприклад, кінцевий строк встановлений 22.12.23 р. В такому випадку, учасник може оскаржити тендерну документацію 18.12.23 р. (включно).

Тетяна Колісник консультант з публічних закупівель
Дізнайтеся, які документи оформити і яких вимог дотримати, щоб внести зміни до тендерної документації за рішенням органу оскарження

При цьому, після закінчення встановленого для подання скарг строку, передбаченого вище, скарги можуть подаватися лише щодо змін до тендерної документації, внесених замовником, протягом п’яти днів з моменту оприлюднення таких змін на веб-порталі Уповноваженого органу, але не пізніше ніж за три дні до дати, встановленої для подання тендерних пропозицій, яка була встановлена під час внесення таких змін.

Положення тендерної документації, до яких зміни не вносилися, або якщо до АМКУ було подано скаргу (скарги) щодо оскарження положень тендерної документації, за результатами якої (яких) АМКУ було прийнято одне чи кілька рішень по суті, після закінчення строку, встановленого для подання скарг, не підлягають оскарженню ті положення тендерної документації, щодо яких скаргу (скарги) до закінчення цього строку учасниками не було подано (п.60 Особливостей № 1178).

Скарги, що стосуються прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника, що відбулися до закінчення строку, встановленого для подання тендерних пропозицій, можуть подаватися протягом чотирьох днів з дати, коли суб’єкт оскарження (учасник) дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав унаслідок рішення, дії чи бездіяльності замовника, але не пізніше ніж за три дні до встановленого на момент прийняття такого рішення, дії чи бездіяльності замовника кінцевого строку подання тендерних пропозицій.

Скарги, що стосуються прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника (наприклад, це може бути скарга, що обґрунтування аномально низької ціни надане переможцем не містить належного обґрунтування і мало бути відхилене замовником), які відбулися після оцінки тендерних пропозицій учасників, подаються протягом п’яти днів з дати, коли учасник дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав унаслідок рішення, дії чи бездіяльності замовника, але до дня укладення договору про закупівлю.

Скарга, що стосується прийнятого замовником рішення щодо відміни відкритих торгів відповідно до пункту 50  Особливостей № 1178. подається протягом 10 днів з дати оприлюднення замовником рішення про відміну відкритих торгів, у тому числі частково (за лотом).

Увага! Згідно з п.61 Особливостей № 1178, скарги щодо укладених договорів про закупівлю та їх недійсності, у т.ч. вимоги про відшкодування збитків учаснику, розглядаються в судовому порядку.

В який строк потрібно виконати рішення АМКУ 

Пункт 67 Особливостей № 1178 дозволяє замовнику самостійно усунути порушення. Так, у разі усунення замовником порушень, зазначених у скарзі (зверніть увагу йдеться саме про скаргу, а не про Рішення АМКУ) замовник протягом одного робочого дня з моменту усунення порушення повинен повідомити про це АМКУ та розмістити підтвердження в ЕСЗ. Це доцільно зробити у випадку, коли замовник дійсно здійснив порушення, щоб пришвидшити процедуру закупівлі. Адже, укладення договору про закупівлю під час оскарження забороняється.

Якщо ж замовник не погоджується зі змістом скарги, то потрібно керуватися частинами 22-23 Закону № 922, де сказано, що рішення АМКУ набирають чинності з дня їх прийняття та є обов’язковими для виконання замовниками, особами, яких вони стосуються. При цьому, якщо рішення АМКУ, прийняте за результатами розгляду скарги, не було оскаржене до суду, таке рішення має бути виконано не пізніше 30 днів з дня його прийняття органом оскарження. Втім, рішення АМКУ може бути оскаржене у т.ч. замовником до окружного адміністративного суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, протягом 30 днів з дня його оприлюднення в ЕСЗ. Такий строк є присічним, тобто не поновлюється.

Які штрафи для закупівельника за невиконання рішення АМКУ

Штраф застосовується не на замовника, як юридичну особу, а на його керівника.

Так, згідно з ч.5 ст.16414 КУпАП, невиконання рішення АМКУ, як органу оскарження за результатами розгляду скарг суб’єктів оскарження, подання яких передбачено законом, тягне за собою накладення штрафу на керівника замовника від 34 тис.грн. до 85 тис.грн. Штраф застосовує ДАС, але його можна оскаржити у місцевому загальному суді.

Як замовнику виконати рішення органу оскарження 

Спочатку треба вивчити текст Рішення АМКУ, щоб з’ясувати що саме АМКУ зобов’язує зробити замовника.

Якщо йдеться про внесення змін до тендерної документації, то слід дотримуватися приписів п.54 Особливостей № 1178. Зокрема, замовник на підставі рішення АМКУ вносить зміни до тендерної документації. У разі внесення змін до тендерної документації, строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в ЕСЗ, а саме в оголошенні про проведення відкритих торгів, таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів (мається на увазі календарних).

Зміни, що вносяться замовником до тендерної документації, розміщуються та відображаються в ЕСЗ у вигляді нової редакції тендерної документації додатково до початкової редакції тендерної документації. Замовник разом із змінами до тендерної документації в окремому документі оприлюднює перелік змін, що вносяться. Зміни до тендерної документації у машинозчитувальному форматі розміщуються в ЕСЗ протягом одного дня з дати прийняття рішення про їх внесення.

Далі потрібно надіслати повідомлення АМКУ, щодо виконання його Рішення. Треба буде написати коментар щодо усунення порушення та за бажанням прикріпити файл. Як правило, замовники завантажують протокол уповноваженої особи, якою було вирішено виконати рішення АМКУ.

Увага! Спеціалісти з електронних майданчиків попереджають, що спочатку треба виконати рішення, а лише потім відзвітувати до АМКУ. Якщо ви спочатку відзвітуєте, система сприйме це, як сталий факт і не дозволить проводити редагування (фактично виконати рішення АМКУ).



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді