Як виправити помилку в ЕСЗ, яку допустили через технічні особливості роботи системи

Автор
юрист ПП «Юридична фірма «Світ права»
Допустили технічну чи механічну помилку через технічні особливості роботи електронного майданчика? Ділимося, як виправити помилку в ЕСЗ, в експертному матеріалі від редакції «Експертус Держзакупівлі» і юридичної фірми «Світ права»

Під час оприлюднення інформації про закупівлю в ЕСЗ можуть виникнути технічні помилки. Буває й так, що уповноважені особи (УО) виявляють такі помилки вже під час реєстрації укладеного договору в органах Казначейства. 

Попри те що такі помилки не впливають на перебіг процедури закупівлі, виправити їх на певних стадіях закупівельного процесу УО вже не може.

У таких випадках не варто впадати у відчай і розривати укладений договір. Скористайтеся нашими порадами.

Як зареєструвати зобов’язання, якщо є помилки в документах про закупівлю

Орієнтуємося на пояснення держорганів

Оприлюдненням/розміщенням інформації вважають її наявність в ЕСЗ в інтерактивному режимі реального часу (п. 10 Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082; далі – Порядок № 1082).

Позиція Мінекономіки

Механізму виправлення технічних (механічних) помилок, допущених замовником під час заповнення форм документів у сфері публічних закупівель, Порядок № 1082 не містить.

Утім після оприлюднення відповідної інформації уповноважена особа може прийняти рішення про виправлення таких помилок шляхом оформлення відповідного протоколу. 

Таку позицію Мінекономіки простежуємо в індивідуальних консультаціях щодо виправлення технічної (механічної) помилки (№ 82/2017, № 595/2018).

Якщо технічну/формальну помилку виявили під час реєстрації договору в органах Казначейства, скористайтеся позицією цього органу (лист від 11.12.2019 № 24-10-08/21940). 

Позиція Казначейства

Казначейство виокремлює випадки, коли виявили невідповідності в документах, які замовник самостійно оприлюднив в ЕСЗ та в яких допущені помилки технічного характеру, виправити які на стадії реєстрації бюджетних зобов’язань неможливо. У такому разі, щоб усунути обставини, визначені частиною 2 статті 7 Закону № 922, замовники мають право зафіксувати такі порушення документом (протоколом, листом, тощо) та можуть надати його разом з іншими документами до органу Казначейства.

Зважайте й на те, що перелік повноважень Казначейства щодо державного регулювання, контролю у сфері закупівель визначений у частині 2 статті 7 Закону № 922 та є вичерпним.

 

Передбачаємо можливість виправляти помилку

Передбачте заздалегідь право УО ухвалювати рішення про виправлення технічних/формальних помилок, які допущені під час процедури закупівлі. Урегулюйте це у Положенні про уповноважену особу замовника.

Нагадуємо, що Мінекономіки рекомендує під час розроблення положення про уповноважену особу замовника керуватися Примірним положенням про уповноважену особу, затвердженим наказом Мінекономіки від 08.06.2021 № 40 (п. 2 Наказу № 40). Тож замовники можуть або доповнити Примірне положення, або розробити власне. 

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

Переконуємося, що помилка не суттєва

Технічні/механічні помилки в інформації про закупівлю, що оприлюднена в ЕСЗ, мають бути такими, що не впливають на перебіг процедури, у жодному разі не змінюють предмет закупівлі чи істотні умови договору. Адже, навіть тоді, коли органи Казначейства зареєструють договір про закупівлю, відповідальність за рішення під час закупівлі, формування умов тендерної документації, оприлюднення інформації про закупівлю в ЕСЗ несе уповноважена особа. 

Пам’ятайте й про вимоги нового пункту 23 Особливостей. Нині Держаудитслужба та її міжрегіональні територіальні органи проводять моніторинг процедур закупівель, а також закупівель, за якими замовники в ЕСЗ оприлюднили звіт про договір про закупівлю, укладений без застосування ЕСЗ. Під час моніторингу аудитори діють в порядку, встановленому статтею 8 Закону № 922.

 

Виправляємо технічну/механічну помилку

УО, яка виявила технічну/механічну помилку, має право підготувати протокол про виправлення помилки. Не важливо, сталося це на етапі реєстрації договору в органах Казначейства або ж на іншому етапі, коли вже немає технічної можливості внести зміни до оприлюдненої в ЕСЗ інформації про закупівлю.

Обов’язку оприлюднювати такий протокол в ЕСЗ законодавство у сфері публічних закупівель не передбачає.

Коли можна сформувати такий протокол і як, покажемо на прикладі.

Отримайте безплатний доступ на цілу добу

Приклад

Уповноважена особа встановила, що в звіті про результати проведення процедури закупівлі зазначена інформація про назву предмета закупівлі як для окремого лота. Однак УО оголошувала закупівлю як не лотову. Технічної можливості відкоригувати звіт в УО немає. Як діяти?

Вирішити проблему і полегшити роботу УО, допоможе зразок протоколу щодо виправлення технічної/формальної помилки.

Cкачайте зразок протоколу УО про виправлення технічної помилки, щоб мати його напохваті у разі потреби. 

Зразок протоколу уповноваженої особи щодо виправлення технічної помилки, допущеної через функціонал майданчика

Як виправити помилку, яку допустили через технічні особливості роботи ЕСЗ СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Казначейство здебільшого позитивно реагує на протокол УО про виправлення технічної/формальної помилки та реєструє договори. Та все ж бажаємо не вчиняти помилок в ЕСЗ.

Вебінар від журналу Держзакупівлі

Запис вебінару про закупівлю ліків в е-каталозі

 



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді