Як діяти, якщо до кінця року не вистачає закупленого природного газу

1026
Автор
консультант з публічних закупівель, Черкаси

Запитання

Бюджетна установа уклала договір з ГК «Нафтогаз Трейдинг» на 2021—2022 рік. На сьогодні зрозуміло, що до кінця поточного року не вистачить приблизно 3 000 куб. м газу. Чи можна на цю кількість укласти прямий договір з тим самим постачальником?

Відповідь

 

Перш ніж ухвалити рішення щодо вибору виду закупівлі, замовник повинен проаналізувати:

  • причини, через які не вистачило природного газу до кінця 2022 року;
  • об’єктивність виникнення таких причин;
  • можливість чи неможливість передбачити такі причини та врахувати їх під час планування потреби на 2021—2022 роки.

Далі замовник діє за одним із варіантів.

Перший варіант. Може виявитися, що обсягу природного газу не вистачило, позаяк замовник неякісно провів планування. Наприклад, забув включити потребу структурного підрозділу або у розрахунках допустив математичну помилку, яка призвела до заниження обсягів газу. У такому разі новий обсяг товару не варто розглядати як новий предмет закупівлі. Адже, замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкриті торги/використання електронного каталогу.

Тож замовник, незалежно від розміру очікуваної вартості предмета закупівлі, повинен:

  • обрати проведення конкурентної процедури закупівлі — відриті торги; або
  • скористатися електронним каталогом.

Другий варіант. Причини нестачі природного газу ­можуть бути ваговими, коли замовник об’єктивно не міг передбачити їх виникнення ще на етапі планування у 2021 році. У цьому випадку потребу у природному газі можна розглядати як новий предмет закупівлі.

Такої позиції притримується й Упов­новажений орган. Так, у Листі він наголошує, якщо виникає нова чи додаткова потреба у товарах, роботах чи послугах, яку замовник не міг передбачити, такий предмет закупівлі вважатимуть новим предметом договору і новим предметом закупівлі. У цьому випадку замовнику варто подбати про обґрунтування та документальне підтвердження появи нової потреби в природному газу з незалежних від нього причин.

Категорії замовників, які мають право укласти договір з ГК «Нафтогаз Трейдинг» на постачання природного газу з 01.09.2022 по 31.03.2023, визначає Постанова № 812. Зважте, що тепер коло споживачів природного газу дещо звужене, порівняно з тими споживачами, що мали право укладати договори з ГК «Нафтогаз Трейдинг» на 2021—2022 роки. Тому передусім ідентифікуйте себе та упевніться в своєму праві продовжувати отримувати природний газ у ГК «Нафтогаз Трейдинг».

Закупівлі наразі замовники проводять з урахуванням Особливостей. Якщо вартість закупівлі природного газу є меншою ніж 100 тис. грн, замовники ­можуть:

  • використати ЕСЗ, у тому числі елек­трон­ний каталог; або
  • укласти прямий договір з подальшою публікацією звіту про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ.

Якщо вартість закупівлі природного газу є більшою ніж 100 тис. грн, замовник для вибору постачальника застосовує відкриті торги у порядку, визначеному Особливостями, та/або використовує елек­трон­ний каталог.

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити предмет закупівлі для лікарських засобів

Якщо ви проводите закупівлі ліків, маєте обов’язково врахувати, що предмет закупівлі лікарських засобів визначається не за четвертою цифрою й не так, як для медичних виробів. Як правильно діяти, щоб не порушити вимог законодавства — у статті
6343

Класифікатор медичних виробів НК 024:2023

Інформацію про предмет закупівлі медвиробу в електронній системі зазначають за його кодом та назвою відповідно до національного класифікатора НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів». Тож скачайте класифікатор, щоб завжди мати його під рукою
5796