Дозакупівля електроенергії у 2021 році: робочі кейси для замовників

Додаткова закупівля електроенергії — розповсюджена практика. Адже на етапі планування такої закупівлі, буває складно передбачити, який обсяг буде спожито. Як провести додаткову закупівлю електроенергії у 2021 році, роз’яснює експерт на ситуаціях із закупівельної практики.
Дозакупівля електроенергії у 2021 році: робочі кейси для замовників

Автор: Ганна Севостьянова,

кандидат економічних наук, консультант із публічних закупівель, Київ

Дозакупівля електроенергії у 2021 році: робочі кейси для замовників

Спершу слід з’ясувати, чи належить дозакупівля електроенергії до закупівель, які замовник не міг передбачити на початку року. Оскільки електроенергію споживають щорічно, замовник планує її обсяг за показниками минулого року.

Зважайте, що Закон № 922 забороняє ділити предмет закупівлі, щоб уникнути проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону. Тому додаткові закупівлі повинні бути обґрунтованими та документально підтвердженими.

Розберемо кейси дозакупівель електроенергії.

Як дозакупити, якщо вартість нової закупівлі понад 300 тис. грн

КЕЙС. На початку року провели тендер на закупівлю електроенергії. Наразі ще є запас, але замовнику до кінця року його не вистачить. Мають виділити додаткові кошти, проте вартість нової закупівлі перевищить 300 тис. грн. Як бути в цій ситуації?

РІШЕННЯ

Як дозакупити, якщо підвищили ціну електроенергії

КЕЙС. За результатами відкритих торгів сторони уклали договір про закупівлю електроенергії на 2021 рік. 2 серпня замовник отримав від постачальника лист про підвищення ціни з початку серпня у зв’язку з набранням чинності постановою НКРЕКП від 30.07.2021 № 1227. Ціна на РДН (ОЕС України) підвищилася більше ніж на 10% від попередньої. Тож щоб «вирівняти» її, постачальник пропонує підписати кілька додаткових угод.

За умовами договору розрахунковий період становить календарний місяць, а змінювати ціну за одиницю товару можна не частіше одного разу впродовж розрахункового періоду. Якщо не підписати додаткових угод, постачальник розірве договір. Як цьому запобігти?

РІШЕННЯ

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Кінцевий бенефіціарний власник: що врахувати у 2024 році

Хто такий кінцевий бенефіціарний власник та як замовник має перевірити інформацію про кінцевого бенефіціарного власника учасника? Чи можна відмовити в участі у процедурі закупівлі, якщо відсутній кінцевий бенефіціарний власник? Розв’язуємо законодавчі головоломки у статті
817

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді